Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    ČERVENKA OBECNÁ

    Erithacus rubecula


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Podkmen : obratlovci

    Třída : ptáci

    Podtřída : letci

    Řád : pěvci

    Čeleď : lejskovití

    Rod : červenka


    Hojně rozšířená po celém území Evropy, včetně severozápadní Asie. Zde je pouze od dubna do července. Pak odlétá koncem září, začátkem října do jižní Evropy,severní Afriky, Turecka a Íránu. K vidění je i na Azorských a Kanárských ostrovech. Je částečně tažná. Žije většinou samotářsky. Obývá lesy, křovinaté zahrady a městské parky. Přezimující jedinmci se občas nechají zlákat i na krmítko. Velmi důrazně si hájí své teritorium.


    Velikostně je stejná asi jako vrabec domácí. Tělíčko je asi 12-14 cm na vyšších štíhlých nohách. Je spíše kulovité, s dlouhým ocasem a kratšími křídly. Rozpětí křídel je 24 cm a hmotnost dosahuje 16-18 gramů. Vrchní strana je hnědá se skořicovým nádechem, má typicky cihlově červenou náprsenku táhnoucí se od břicha přes tváře až na čelo. Spodní část těla je modrošedá. Samička je stejného zabarvení, pouze mláďata jsou skvrnitá a nemají oranžovou náprsenku.


    Červenka je jeden z nejlepších pěvců u nás. Je slyšet již časně zrána a často neumlkne až do soumraku. Její zpěv je rozmanitý, spíše zádumčivý. Nejvýraznější je na jaře, kdy si hájí své teritorium a zároveň vábí samičku k námluvám. Sameček sedí většinou vysoko na větvi, zpěv začíná slabšími tóny, poté následuje hlasitější trylek a zpěv je zakončen opět smutnějšími tóny. Většinou jen poletuje mezi křovisky, ve volném prostoru létá v nepravidelných obloukách. Často pobíhá po zemi s poklonkováním a pocukáváním ocáskem.


    Hnízí dvakrát do roka od dubna do července. Během hnízdění jsou samečci vysoce územní, pokud nějaký rival ohrožuje jeho území, načepýří se, hlasitě křičí a do nepřítele klove.Hnízdo je většinou při zemi, v lesních houštinách, v pařezech, v dírách v zemi nebo někde ukryté v trávě. Samička klade do hnízda většinou 5-7 bílých vajec s červenými skvrnami. Na vejcích sedí přibližně 14 dní pouze samička, sameček ji krmí až třikrát za hodinu. Po vylíhnutí jsou krmeni oba rodiči ještě po dobu dalších dvou týdnů, poté opouštějí hnízdo. Živí se drobným hmyzem a jeho larvami, pavouky, drobnými bezobratlovými živočichy a bobulemi. Je velmi užitečná.