Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    BUDNÍČEK MENŠÍ

    Phylloscopus collybita


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Podkmen : obratlovci

    Třída : ptáci

    Podtřída : letci

    Řád : pěvci

    Čeleď : budníčkovití

    Rod : budníček


    Budníček se vyskytuje od Irska a Velké Británie, přes téměř celou Evropu, severní Afriku a na severovýchodě Sibiře. Je to tažný pták, u nás přezimuje pouze ojediněle. Odlétá od srpna do října do Středomoří, ale i směrem do severní Afriky a dokonce i do tropické mezi Saharou a rovníkem. Na svá hnízdiště se vrací koncem března a začátkem dubna. Vyskytuje se ve světlých lesech s bohatým podrostem, zejména keřů a trávy, často ho spatříme i v městských parcích a zahradách.


    Je jedním z našich nejmenších ptáků, jeho délka je 10- 11 cm, hmotnosti dosahuje okolo 6-9 gramů. Dospělí jedinec je svrchu zelenohnědě zbarven, spodní strana je bělavá se žlutým nádechem. Nad okem má méně výrazný žlutý pruh, hrdlo je šedohnědé, splývající se spodní stranou a ocas je tmavě šedohnědý.


    Zvěv je rytmický, pravidelně se opakující střídání dvou tónů, neúnavně po velmi dlouhou dobu. Jeho plnozvučný zpěv je slyšet mezi prvními vracejícími se ptáky. Jeho let je neobratný, létá v nepravidelných vlnovkách. Při rychlém přeletu ze stromu na strom však vyniká svou obratností na konci tenkých větviček.


    Hnízdí 1x-2x do roka. Hnízdo staví samička většinou na zemi nebo hned nad zamí zejména ze suchých listů, trávy, mechu a zevnitř je vystláno měkkými pírky. Hnízdo bývá dobře ukryto v hustém porostu. Po dobu hnízdění brání sameček teritorium před vetřelci, někdy i před několikrát většími. Do hnízda klade samička 2-7 vajec krémově zbarvených a sedí na nich po dobu 14 dnů. Mláďata opuští hnízdo po dalších 14 dnech, kdy jsou již schopna letu a ještě měsíc se vracejí. Živí se především drobným hmyzem a jeho larvami. Prohledává lístky stromů a hledá housenky, mouchy, pavouky a mšice.