Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    BRAMBORNÍČEK HNĚDÝ

    Saxicola rubetra


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Podkmen : obratlovci

    Třída : ptáci

    Podtřída : letci

    Řád : pěvci

    Čeleď : drozdovití

    Rod : bramborníček


    Jde o euroasijský druh drozdovitého ptáka, rozšířeného od Irska až po povodí řeky Ob, od Norska až do Španělska a Itálii. V České republice je veden jako ohrožený druh a je chráněn. Vyskytuje se především na loukách s křovinami a poslední dobou je vidět často i ve výše položených oblastech na horských loukách. Po vyhnízdění se často objevuje v polích, především v brambořištích.


    Bramborníček je o něco menší než vrabec domácí, dorůstá délky 12-14 cm, rozpětí křídel dosahuje 21-24 cm a váží kolem 15-20 g. Samec má hlavu hnědavě černou, lemovanou širokým bílým proužkem nad okem i pod okem. Je žlutohnědý na hrdle a na prsou, vrchní strana je hnědavá a skvrnitá, břicho je bělavé. Samice je zbarvená méně kontrastně.


    Zpěv je poměrně krátký, ale je příjemný a hlasitý. Většinou hodně proměnlivý od cvrčivých tónů po flétnově zabarvené tóny. Slyšet je především z vyvýšených míst. Zde většinou sedí vzpřímeně a rozhlíží se po okolí po kořisti. Jeho let je ve vlnách, obvykle nízko nad zemí s prudkými obraty,poté vyletí vzhůru a střemhlav se vrhá k zemi pro potravu. Je to především hmyz, ale i pavouci a měkkýši. Požírá i bobule.


    Hnízdí 1x ročně, většinou na loukách s křovinami od května do srpna. Hnízdo je umístěno na zemi v důlku a je vybudováno ze stébel, kořínků a mechů. Samička mívá většinou 5-6 vajec. Na vejcích sedí sama přibližně po dobu 14 dnů, mláďata již krmí oba ptáci. Odlétá koncem srpna až v září až do subsaharské Afriky. Pouze třetina se vrátí druhým rokem zpět na naše louky.