Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    BRHLÍK LESNÍ

    Sitta europaea


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Podkmen : obratlovci

    Třída : ptáci

    Podtřída : letci

    Řád : pěvci

    Čeleď : brhlíkovití

    Rod : brhlík


    Brhlík je rozšířen po téměř celé Evropě a Asii. U nás je k vidění po celém území od nížin až po hory, kde je však vzácnější. Žije především v listnatých a smíšených lesích, parcích a zahradách. Je to teritoriální druh, každoročně se vrací na stejná hnízdiště. V zimě ho můžeme zahlédnout ve společnosti sýkorek.


    Velikostně je jako vrabec. Dorůstá délky 13-14 cm, rozpětí křídel je 23-27 cm a průměrná váha je okolo 24 gramů. Husté měkké peří mu dává zdání zavalitosti, má krátké končetiny, ocas i krk, silný klínovitý zobák a velkou hlavu. Barva hřbetu je šedomodrá, přes oko má výrazný černý pruh, spodní strana je rezavě žlutá až do kaštanovo-hnědé po bocích. Samička je méně výrazně zbarvená.


    Zpěv brhlíka je daleko slyšitelný, táhlý plnozvučný hvizd, mnohokrát za sebou opakovaný. S oblibou prozpěvuje v korunách stromů, již brzy zjara. Létá rychle a obratně ve vlnkách. Mezi jeho zručnosti patří jeho šplhání po stromech jak nahoru, tak i dolů, což umí jako jediný středoevropský pták.


    Hnízdí 1x do roka, od konce března do začátku června. Hnízdo si staví v dutině stromu nebo ve vyvěšených budách, kde si vletový otvor uzpůsobují svoji velikosti. Otvor zalepuje okolo bahnitou hmotou, je to jeho přirozená ochrana před vetřelci. Dutinu vystýlá převážně kůrou stromů. Samice snáší většinou 5-8 vajec, na kterých sama sedí po dobu 14 – 16 dnů. Po vylíhnutí jsou mláďata krmena oběma rodiči ještě po dobu třech týdnů, poté jsou již letu schopná. Po vylétnutí jsou mláďata ještě několik dní krmena. Jejich potravou je především drobný hmyz, housenky, vajíčka a kukly, které vyhledávají ve škvýrách v kůře a pod ní. V zimě jsou jich potravou hlavně semena, často se objevuví v krmítkách. Celoročně si také chystají zásoby, které v zimě vyhledávají.