Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    DROZD KVÍČALA

    Turdus pilaris


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Podkmen : obratlovci

    Třída : ptáci

    Podtřída : letci

    Řád : pěvci

    Čeleď : drozdovití

    Rod : drozd


    Kvíčala je původem sibiřský pták, převážně žil v západní a střední Sibiři. Teprve později začal osidlovat severní Evropu, jako je Island. Do střední Evropy se dostává od 19. století, trvale zde žijí od druhé poloviny 20. století. Vyhledávají především stromy obklopené vlhčími loukami, parky, zahrady, pole nebo břehy rybníků. Je to převážně tažný druh. Při přeletu se sdružuje do ohromných skupin, často dohromady i s drozdem cvrčalou. Na zimu táhnou až do jihozápadní Evropy, u nás přezimují kvíčaly ze severnějších států. Ty můžeme vidět od podzimu do jara především v alejích s jeřabinami, v sadech, kde zůstalo spadlé ovoce. Dříve byla kvíčala pochoutkou kuchyně.


    Velikostně je poněkud větší než kos. Délka těl je mezi 24-26 cm, rozpětí křídel dosahuje 39-42 cm, hmotnost se pohybuje okolo 80-140 g. Má štíhlé tělo s poměrně dlouhým ocasem. Nápadná je jeho barevná kombinace šedé hlavy, hnědých zad, černého ocasu a rezavěhnědé hrudi s hodně skvrnami. Zobák je žlutý. Samička je stejné barvy jako sameček pouze mláďata jsou méně výrazná, mají hlavu a kostřec hnědý.


    Zpívá za letu nebo z vyvýšeného místa. Jeho zpěv je drsný, hlasitý, často slyšitelné jako „šak,šak,šak“.


    Hnízdí často v koloniích i 30 párů naráz. Hnízda jsou velká, hluboká, ve tvaru misek, většinou v korunách listnatých stromů ve výšce od 4-7 metrů od země. Hnízdo je postavené z větviček a suchých travin, vystlané částmi rostlin. Samice snáší 1-2 ročně přibližně 5 modrozelených vajec s ejmnými skvrnami, na který sedí sama po dobu 12-14 dnů. Po vylíhnutí mláďat se o potravu starají již oba rodiče ještě po dobu 2 týdnů. Potravou jsou různí drobní bezobratlí živočichové, hmyz, plži, červi, žížaly. Na podzim zařazují do jídelníčku výhradně bobule. Proti vetřelcům se kvíčaly brání tím, že na nepřítele vrhají v letu trus, který slepí peří útočníka a ten není pak schopen letu.