Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    LINDUŠKA LESNÍ

    Anthus trivialis


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Podkmen : obratlovci

    Třída : ptáci

    Podtřída : letci

    Řád : pěvci

    Čeleď : konipasovití

    Rod : linduška


    Vyskytuje se v Evropě mimo Islandu a jihu Španělska. Dále pak na východě až do Sibiře až k Himaláji. Přezimovává v Africe a ve Středozemí. U nás se vyskytuje od dubna do září. Ke svému bydlení vyhledává otevřené lesy, mýtiny a paseky. Je to tažný pták.


    Svojí velikostí připomíná vrabce. Délka tělíčka je 14-16 cm a hmotnosti dosahuje okolo 25 gramů. Je charakteristická svým poměrně štíhlým tělem a dlouhým ocáskem. Záda jsou olivově hnědá s černým skvrněním, hruď je žlutavá. Hrdlo je prožkované a přes oko má Linduška světlý proužek. Samička je stejného zabarvení jako sameček. Zpívá za letu. Létá ve vlnovkách, po zemi pobíhá rychlými krůčky.


    Hnízdí 1 x ročně, zpravidla v květnu nebo v červnu. Hnízda jsou ukryta na zemi a jsou postavena ze stébel a mechu. Do nich klade samička 4 – 6 skvrnitých vajíček. Na vejcích se střídá samička i sameček po dobu 14 dní. Po vylíhnutí mláďat přináší potravu také samička i sameček. Mláďata jsou krmena dalších 14 dní, poté opouštějí hnízdo a starají se sama o sebe. Často se v jejích hnízdech objevuje i mládě kukačky, které ochotně vychovává. Jejich potravu tvoří především hmyz, pavouci, v letním období se živí také semeny některých rostlin.