Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    BĚLOŘIT ŠEDÝ

    Oenanthe oenanthe


     

    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Podkmen : obratlovci

    Třída : ptáci

    Podtřída : letci

    Řád : pěvci

    Čeleď : drozdovití

    Rod : bělořit


    Rozšíření tohoto druhu je v západní Evropě a Asii, v severní Africe a dále ve východní Eurasii včetně Japonska a severní Číny. Je to tažný pták, který přetrvává u nás od března do října. Vyhledává písčité a kamenité plochy, které jsou většinou suché, neporostlé. Najdeme ho jak na hřebenech hor, tak i v okolí Prahy. Je v kategorii ohroženého druhu, u nás ho najdeme pouze do 10 párů.


    Velikostně je podobný vrabci domácímu, délka těla je 15 cm. Sameček oblečen do svatebního šatu šedočerné barvy s bílým kostřecem. Přes oko má černou páska, která je svrchu ohraničena bílým pruhem, ocas je černobílý. Spodní strana je mírně narůžovělá.


    Jeho tóny nejsou příliš ladivé. Původem pochází ze stepí, snaží se tedy svým zpěvem přehlušit vítr. Dokáže napodobit zpěv jiných ptáků. Za letu vydává švitořivé a vrzavé zvuky. Často sedává na zemi, poposkakuje, velmi rychle běhá. Jeho postoj je vzpřímený a pomalu kývá ocasem.


    Hnízdí 1 x ročně v květnu nebo v červnu. Hnízdo si staví v dutinách a skalnatých územích. Je spleteno ze stébel trávy a kořínků a umístěno nízko nad zemí. Samička do něj snáší zpravidla 5-6 světle modrých vajíček, na kterých sedí po dobu 14 dní. Po vylíhnutí se o potravu stará samička i sameček a to po dobu dalších 14 dní. Potravou těchto tvorečků jsou malí plži, pavouci a hmyz.