Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    REHEK DOMÁCÍ

    Phoenicurus ochruros


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Podkmen : obratlovci

    Třída : ptáci

    Podtřída : letci

    Řád : pěvci

    Čeleď : lejskovití

    Rod : rehek


    Obývá Evropu a větší území Asie. Je částečně tažný, v zimním období migruje více na jih a na sever Afriky. U nás setrvává do listopadu a vrací se v březnu nebo v dubnu. Dříve vyhledával skalnaté území, dnes ho najdeme i ve městech a na vesnicích a to především v parcích a zahradách, nevadí mu přítomnost lidí, usazuje se pod střechami domů, v kůlnách a stájích. Žije samostatně.


    Velikostě je podobný jako vrabec domácí, dosahuje 14-16 cm a váží okolo 18 gramů. Sameček je černého zabarvení se zářivě oranžovým ocasem. Samička je temně šedá a je méně barevně nápadná. Je neustále v pohybu, pocukává tělem i ocáskem.


    Hnízdí 2 x do roka. Samička si staví hnízdo již v květnu v dutínách zdi, skály Ke stavbě používá kořínky, stébla trávy, listí, mech a vystýlá jej peřím a chlupy. Snáší 5-8 bělavých vajíček, které zahřívá po dobu 14 dní. Po vylíhnutí mláďat obstarává potravu samička i sameček. Potravou mláďat jsou předevšímm housenky, motýli, brouky a jiný hmyz. Po dalších 14 dnech opouštějí mláďata hnízdo a osamostatňují se. Dospělý jedinec si rád pochutná na podzim na bobulích a plodech rostlin.