Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    ZMIJE OBECNÁ

    Vipera berus


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Podkmen : obratlovci

    Třída : plazi

    Řád : šupinatí

    Podřád : hadi

    Čeleď : zmijovití

    Rod : zmije


    Zmije obecná obývá téměř celou Evropu a velkou část Asie. Je to nerozšířenější a nejseverněji žijící had. Pro své stanoviště vyhledává prosluněné stráně, močály a mokřady, ráda se vyhřívá na sluníčku na kamení nebo na pařezech dokud její teplota nedosáhne cca 33 stupňu Celsia. Dokáže odolávat i extrémně chladným teplotám. Zimuje v hloubce i 2 metry pod zemí nebo ve skalních puklinách ve stavu hibernace. Je to velmi plaché zvíře. Jed používá pouze v obraně a to pokud na něj člověk šlápne nebo si na něj sedne. Jeho jed je vysoce účinný, ale má ho velmi málo. Pro zdravého člověka není smrtelné, větší riziko je u starších lidi a děti. Patří mezi zvláště chráněné a ohrožené druhy živočichů.


    Tento jedovatý had má zavalité tělo s kýlnatými šupinami, dorůstající délky až 1 metr. Zabarvení je přizpůsobeno lokalitě ve které žije, u nás je nejčastěji šedé až hnědé barvy s výraznou klikatou čárou na hřbetě. Břicho je černé, matně skvrnité. Ocas je krátký, spodní strana je běložlutá. Oproti jiným hadům a užovkám má štěrbinovitou zorničku.

    Svůj zimní úkryt opouštějí zmije většinou v dubnu a krátce poté dochází k páření. Samci bojují o samice, strkají se, přetlačují, někdy následují i údery hlavou, dokud jeden z nich neuprchne. Samice rodí živá mláďata koncem srpna nebo začátkem září. Obvykle je to 5-20 mláďat, dlouhých okolo 15 cm. K hibernaci dochází zpravidla v říjnu. Pohlavní dospělosti dosahují mezi 4-5 rokem.


    Potravou těchto tvorů jsou především myši a hraboši, skokani, ještěrky a další drobní hlodavci. Svou kořist nejprve uštkne a poté čeká až začne jed působit. Sama se stává potravou ježků, tchořů, divokých prasat a větších ptáků.