Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    KUNA LESNÍ

    Martes martes


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Podkmen : obratlovci

    Třída : savci

    Řád : šelmy

    Čeleď : lasicovití


    Kuna lesní se vyskytuje nejčastěji v Evropě, od Irska po Sardinii a Baleáry. Dále v Asii, Turecku, Iráku a Iránu. Jejím domovem jsou jehličnaté a smíšené lesy, spatřit ji můžeme jak přebíhá přes silnici z jednoho lesa do druhého a občas poblíž lidského obydlí v parcích a na vesnicích. Aktivní je především ráno a večer, přes den je zalezlá ve vlastnoručně vyhloubeném doupěti nebo v dutině stromu. Občas obydlí i opuštěná hnízda veverek nebo ptáků.


    Velikostně je kuna velká asi jako kočka domácí. Její tělo je štíhlejší, s dlouhým huňatým ocasem a dlouhými končetinami. Samec je vždy o něco větší, délka samce je okolo 50 cm, délka ocasu je 25 cm a váží 1-1,5 kg. Tělo je pokryto hustou, hladkou srstí hnědé barvy. Končetiny jsou vyzbrojeny ostrými drápy a zasahuje do nich i srst, která prorůstá i polštářky. To umožňuje kuně šplhat lépe po zledovatělých větvích a chůzi po sněhu. Kuna je nesmírně obratný šplhavec, dokáže v korunách stromů doskočit až 4 metry daleko a šplhat po stromech s hlavou dolů ji nedělá žádné problémy. Svůj revír si kuna značkuje svými sekrety a trusem.


    K páření tzv. kaňkování dochází v letních měsících, v červenci a v srpnu. Samci o samičku mezi sebou bojují. Mláďata se rodí po 8-9 měsících, aby se rodila do příznivějšího období roku a to většinou v dubnu nebo v květnu. Samice rodí většinou 3-5 slepých mláďat. Matka svá mláďata zahřívá, stará se o ně a kojí je po dobu 2 měsíců. Oči otevírají přibližně po 6 týdnech. Pohlavní dospělosti dosahují až ve druhém nebo třetím roce. Potravou těchto tvorů jsou drobní hlodavci, veverky, ptáci dále pak lesní plody a ovoce. Sama se stává potravou vlků, větších dravců a lišek.