Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    ZAJÍC POLNÍ

    Lepus europaeus


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Podkmen : obratlovci

    Třída : savci

    Řád : zajíci

    Čeleď : zajícovití

    Rod : zajíc


    Tento druh obývá téměř celou Evropu, západní Asii, objevuje se i ve Skandinávii a Skotsku. Zavlečen byl na území Jižní Ameriky a Austrálie. Jeho biotopem jsou pole, lesy, louky a volné prostranství. Svůj úkryt má v houští nebo v noře pod zemí a opuští ho většinou až po setmění a hledá si potravu. K tomu mu slouží dobře vyvinutý sluch, hmat a čich. Žije samotářsky, pouze v době páření zahlédneme skupinku zajíců nadbíhajících samici.


    Jeho tělo je válcovitého tvaru, má dlouhé uši s černým zakončením a protáhlou hlavou. Jeho zadní končetiny mnohem delší a silnější oproti předním, je rychlejší při běhu do kopce, než kopce. Dorůstá velikosti okolo 60 cm a dosahuje hmotnosti mezi 3-4 kg. Jeho srst je světle hnědé barvy, ocas je krátký s bílou špičkou. Je velmi dobrý běžec, dokáže dosáhnout i rychlosti 70km/h.


    K námluvám dochází již koncem února a může trvat až do letních měsíců. Samice může porodit až čtyřikrát. Březost trvá u samice okolo 40 dní a poté rodí 2-4 mláďata, která jsou již osrstěna a již vidí. Matka je kojí po dobu třech týdnů, mláďata začínají už po týdnu přijímat zelenou potravu a osamostatňují se ve svých 4 týdnech. Již za rok jsou pohlavně vyspělá. Matka se začíná připravovat na další vrh.


    Je to býložravec, požírá byliny, trávu a jiné rostliny, zbytky plodin po sklizni, zrní, občas mladé živočichy, v zimě okusuje mladé stromky, na jaře vyhledává mladé pupeny. Mezi jeho nepřátele patří orel, liška, vlk a další dravci.