Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    LYSKA ČERNÁ

    Fulica atra


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Podkmen : obratlovci

    Třída : ptáci

    Podtřída : letci

    Řád : krátkokřídlí

    Čeleď : chřístalovití

    Rod : lyska


    Je rozšířená po celé Evropě, Asii, až po východní Sibiř, Japonsko, Čínu. Ptáci ze severních oblastí migrují na zimu do teplejších míst jako je severní Afrika, vyskytují se také v Austrálii. Nejraději se zdržují u stojatých vod, ale i řeky, malé nádrže nebo městské rybníčky. Oproti jiným plavcům, jako je kachna, nemá lyska plovací blánu, ale je opatřena lemem kolem jednotlivých prstů. Pro potravu se nejčastěji potápí pod vodu, není však žádný dobrý potapěč. Vydrží pouze pár vteřin pod vodou.


    Velikostně je drobnější než kachna divoká. Její robustnější tělo je celé pokryto černým peřím, pouze zobák a čelní štítek je bílé barvy. Oči jsou červené barvy a končetiny barvy šedé. Dosahuje velikosti 35-40 cm a hmotnosti 600-1000 gramů. Pohlavně dospívá mezi prvním a druhým rokem.


    Samec bývá velice agresivní a velmi pečlivě si chrání své teritorium, obzvláště v období rozmnožování. Hnízdí od dubna do května. Hnízdo staví samec i samička v blízkosti vody, nebo přímo ve vodě, z vodních rostlinek, rákosu a větviček. Samička do něj snáší zpravidla 6-10 béžových vajec s tmavými skvrnkami. Na vejcích sedí po dobu třech týdnů. Mláďata se líhnou postupně v několika dnech. Po vylíhnutí mláďat se o potravu stará samec i samička. Potravou těchto živočichů jsou vodní rostliny, malí vodní živočichové, tráva, drobní měkkýši a hlemýždi, hmyz a červi.