Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    KRÁLÍČEK OHNIVÝ

    Regulus ignicapillus


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Podkmen : obratlovci

    Třída : ptáci

    Podtřída : letci

    Řád : pěvci

    Čeleď : pěnicovití

    Rod : králíček


    Evropská populace tohoto druhu je poměrně rozsáhlá. Vyskytuje se také v Malé Asii, je částečně tažný, migruje i do severní Afriky, jižní Francie a na Pyrenejský poloostrov. Vyhledává především jehličnaté lesy, smíšené a jalovcové porosty v horských a podhorských oblastech. Vyskytuje se jednotlivě, nevytváří hejna, pouze v zimním období ho mlžeme spatřit ve společnosti sýkorek.


    Králíčci jsou naši nejmenší ptáci. Králíček ohnivý je přibližně 9 cm veliký, rozpětí křídel má 14-16 cm a váží okolo 5 gramů. Sameček má oranžovočervené temeno ohraničené černou barvou, samička spíše žluté. Přes oči mají černou pásku. Zbarvení tělíčka je žlutozelené, křídla jsou černobílá a bříško je světlé. Občas se dá zaměnit s králíčkem obecným.


    Hnízdí 2 x do roka, první snůška je v květnu, druhá v červnu. Hnízdo je kulovitého tvaru postavené ve smrkových větvích a otvor hnízda je v horní části. Samička ho staví sama 2-3 týdny. Poté snese 5-10 bílých vajec s hnědým skvrněním. Na vejcích sedí samička po dobu 14 dní a mláďata po vylíhnutí opuštějí hnízdo po 15 dnech života. Jejich potravou je drobný hmyz, larvi a semena jehličnatých stromů.