Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    KŘIŽÁK OBECNÝ

    Araneus diadematus


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : členovci

    Podkmen : klepítkatci

    Třída : pavoukovci

    Řád : pavouci

    Čeleď : křižákovití

    Rod : křižák


    Výskyt tohoto křižáka je nejznámější a nejhojnější. Kromě Evropy ho najdeme i v Asii, až na Sibiři, v Severní Americe v části USA a Kanady. Obývá lesy, zahrady a křoviny, kde si tkají kolové pavučiny vertikálně mezi stromy a keři ve výši člověka. Křižák sedí v úkrytu na konci pavučiny a vyčkává na svou kořist. Pokud je kořist ulovena, pavouk ji obalí pavučinovými vlákny, do kořisti vpustí trávící segmenty a poté ji vysaje.


    Velikostně je samice větší než samec. Samice dosahuje 12-17 mm, zatímco samec 5-10 mm. Barevně jsou různorodí od světle hnědé až po černohnědou barvu. Charakteristým znakem je vždy světlá kresba na hřbetě ve tvaru kříže. Na hlavohrudi má čtyři páry nohou. Zadeček je bez končetinä je většinou oválného tvaru. Pavouci mají také 8 jednoduchých očí. V ústním otvoru mají klepítka, do kterých ústí jedová žláza. Kousnutí pavoukem je pro člověka naprosto neškodné.


    Dospělí jedinec tráví veškerý svůj čas vyhledáváním partnerky. K síti vyvolené samice upřede vlastní vlákno a brnká na něj a vábí samičku. Pokud samička reaguje, dojde k páření. Po námluvách je samec většinou zabit. Samička na podzim naklade vajíčka, ze kterých se na jaře líhnou mláďata. Po nakladení vajec hynou i samice. Čerstvě vylíhlé larvy dokážou už také stavět malé sítě. Potravou pavouků jsou především hmnyz a drobní živočichové.