Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    KÁNĚ LESNÍ

    Buteo buteo


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Podkmen : obratlovci

    Třída : ptáci

    Podtřída : letci

    Řád : dravci

    Čeleď : jestřábovití

    Rod : káně


    Vyskytuje se téměř po celé Evropě, kromě nejsevernějších oblastí, dále ve Střední Asii a na ostrovech při západní Africe. U nás je nejhojnějším dravcem s téměř 1 miliónem hnízdících ptáků. Vyskytuje se tu po celý rok. Pro svůj domov vyhledává kulturní krajinu, kde se střídají lesy s poli a loukami. V lesích především hnízdí, na polích získává svoji potravu. Často ho můžeme spatřit ve stromořadí u silnice, na sloupech elektrického vedení, nebo na strništích. Je celoročně hájen mysliveckou vyhláškou.


    Káně lesní je přibližně velký jako jestřáb. Dorůstá 51-56 cm, rozpětí křídel je 117-132 cm a váží okolo 800 gramů. Samička je vždy větší než sameček. Jeho hlavními znaky je zavalité tělo s krátkými křídly a hnědými zorničkami oka. Jeho zbarvení je různorodé od šedé barvy až po černou, většinou tmavě hnědé. Zakulacený ocas je tmavě pruhovaný s tmavou páskou na konci. Jeho zobák i končetiny jsou žluté barvy. Spodní část těla je krémové barvy bíle skvrnitá nebo příčně pruhovaná.


    Během hnízdění jsou káňata teritoriální. Samice staví hnízdo z větví, vystlané mechem listím a chlupy vysoko v koruně stromu. Již v březnu snese samice 2-4 bílozelených vajec hnědě skvrnitých. Jsou kladena postupně v intervalu 2-3 dnů a poté na nich sedí samička i sameček po dobu jednoho měsíce. Po vylíhnutí jsou krmena rodiči a hnízdo opuští zhruba po 42-50 dnech. Pohlavně dospívají ve 2. nebo 3. roce života. Jeho potravou jsou hlodavci, především hraboši,. V žaludku káňat se našli i křečci, krtci, rejsci, veverky a syslové. Z 80-90% jsou ale potravou především živočichové hospodářsky vyloženě škodliví.