Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    JEZEVEC LESNÍ

    Meles meles


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Podkmen : obratlovci

    Třída : savci

    Řád : šelmy

    Čeleď : lasicovití

    Podčeleď : jezevci

    Rod : jezevec


    Rozšíření tohoto druhu je téměř po celé Evropě, Asii až po Japonsko, jih Izraele a Írán. Vyhledává lesy prostoupené poli a lukami, kde si buduje svoje složité nory, které jsou až 5 metrů hluboko a jsou dlouhé i 50-100 metrů. Vytváří takový hrad propletených chodeb. Na konci chodby má prostorný brloh. Je velmi čistotný, svůj trus ukládá mimo noru.Jezevec vede noční život a spatřit jezevce lze jen ojediněle. Zimní období přespává jezevec v noře, ze spánku se často probouzí.


    U nás se jedná o největší kunovitou šelmu vážící až 20 kg. Dlouhý je i s ocasem okolo 1 metru. Má zavalitou postavu na krátkých nohách se zašpičatělou hlavou. Hlava je bílé barvy s dvěmi černými pruhy přes oči. Uši jsou malé. Srst je žlutošedé barvy, někdy až černé. Břicho a končetiny jsou černé. Došlapuje na celá chodidla je to ploskonožec. Tlapy jsou opatřeny pěti velkými drápy.


    K páření jezevců dochází v červenci, samice je březí pon dobu 28-32 týdnů. Poté rodí většinou 3-5 mláďat, která jsou holá a slepá. Matka je kojí přibližně 10 týdnů a až do jejich 5 měsíců se o ně stará. Jezevec je všežravec – živí se hmyzem semeny, dešťovkami, slimáky, žáby, kořínky, nebo houby. Za potravou vychází v noci a nachází ji za pomoci jemného čenichu.