Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    HNĚDÁSEK JITROCELOVÝ

    Melitaea athalia


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : členovci

    Podkmen : šestinozí

    Třída : hmyz

    Řád : motýli

    Rod : hnědásek


    Rozšířený po celé Evropě, v Turecku, v Asii, Číně a Japonsku. U nás velmi rozšířený od nížin do hor. Spatříme ho na okrajích lesů, na lesních louce, u okrajů lesních cest. Na rozdíl od ostatních hnědásků není u nás tento druh ohrožen. Přesto je pro něj ohrožením likvidace lesních lemů a zalesňování lesních luk.


    Motýl má rozpětí křídel 25-38 mm. Jeho křídla jsou černé barvy s červenohnědými skvrnkami. Jeho vývoj je pouze jednogenerační, nejčastěji v květnu nebo v červnu. Vajíčka jsou nakladena ve velkých shlucích pod listy rostlin. Přibližně po třech týdnech se z nich vylíhnou housenky a jejich potravou jsou rostliny jako jitrocel kopinatý, světlík lékařský, černýš luční či rozrazil rezekvítek. Během září si housenky utvoří z uschlých listů zimoviště ve kterém přečkají zimu. Po přezimování se pouze sluní a z kukly se následně vylíhne motýl. Živí se nektarem rostlin.