Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    ČÍŽEK LESNÍ

    Carduelis spinus


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Podkmen : obratlovci

    Třída : ptáci

    Podtřída : letci

    Řád : pěvci

    Čeleď : pěnkavovití

    Rod : čížek


    Vyskytuje se především ve střední a severní části Evropy, někteří jedinci také ve východní Asii. Asijští ptáci přezimují v Japonsku, evropští na jihu Evropy a v severní Africe. Spatříme ho především ve smíšených lesích, v zimním období i v parcích a zahradách v olších nebo břízách. Je to přelétavý a tažný druh. Dříve často chován v zajetí, byl takzvaným klecním ptákem, často chován v domácnostech a dílnách řemeslníků.


    Velikostně je výrazně menší než vrabec, dorůstá délky okolo 12 cm, rozpětí křídel je mezi 20-23 cm a váží asi 15 gramů. Jeho tělíčko je zelenavě zbarvené se žlutočerným ocasem, hruď je nažloutlá, skvrnitá s černou skvrnou pod zobáčkem a s černým temenem. Samička nemá černé temeno a je zbarvena méně živěji. Je to velmi obratný pták, šplhá po větvičkách a při hledání potravy často visí i hlavou dolů. Na podzim a v zimě žije v hejnech. Jeho švitořivý zpěv je slyšet po celý rok. Různorodé vrzavé tóny jsou prokládané flétnovými hvizdy.


    Hnízdí od března do července, jednou nebo dvakrát. Hnízdo je postaveno většinou vysoko ve větvích jehličnatých stromů z malých větviček trávy a mechů. Samička snáší 4-5 vajíček šedomodré barvy s hnědými skvrnami. Zahřívá je po dobu 10-14 dnů. Po vylíhnutí se o krmení stará sameček i samička po dobu dalších 15 dnů, než mláďata opustí hnízdo. Mláďata jsou krmena především hmyzem, zejména brouky. Dospělý jedinec je převážně semenožravý. Požírá semena listnatých stromů břízy, olše, topolů a jilmů. Vyhledává i semena bodláků či pampelišek.