Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    ČMELÁK ZEMNÍ

    Bombus terrestris


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : členovci

    Podkmen : šestinozí

    Třída : hmyz

    Řád : blanokřídlí

    Podřád : štíhlopasí

    Čeleď : včelovití

    Rod : čmelák


    Nejznámější druh čmeláků žijící u nás. Jinak známe více než 250 druhů čmeláků. Vyskytují se především po celé Evropě, v Malé Asii, v severní Africe a i na Kanárských ostrovech. Jejich domov nalezneme asi 1,5 metru pod zemí. Jeho oblíbeným a navštěvovaným místem jsou rozkvetlé louky, pole a lesy. Žijí ve velkých koloniích, někdy až v počtu 400 jedinců. Přezimují pouze oplodněné samice, zbytek umírá. Samice se musí po zimním spánku vykrmit, nedělá si zásoby a poté založit novou kolonii. Živí se především nektarem kvetoucích rostlin. V České republice patří čmelák k chráněným živočichům.


    Tělo čmeláka – matky dosahuje velikosti až 25 mm, dělnice mají okolo 16 mm. Jejich tělíčko je oválného tvaru ochmýřené černým zabarvením se žlutými pruhy za hlavičkou a uprostřed tělíčka, na konci zadečku přechází do bílé barvy. Sameček se odlišuje pouze počtem tykadlových článků. Jejich potravou je nektar a pyl, po zimě je můžeme spatřit jako první opylovače. Opylují stromy a jetelové kultury. Žihadlo má pouze samička, čmelák žihadlo nemá. Při neopatrném zacházení může však kousnout.