Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    BABOČKA KOPŘIVOVÁ

    Aglais urticae


    Vědecká klasifikace:

    Říše : živočichové

    Kmen : členovci

    Podkmen : šestinozí

    Třída : hmyz

    Řád : motýli

    Čeleď : babočkovití

    Rod : babočka


    Vyskytuje se velmi hojně po celé Evropě, Asii, v Rusku a Japonsku. U nás je hojná především ve vyšších polohách. K vidění je od jara do podzimu, poté přezimovává. Najdeme ji v zahradách a parcích, na okrajích lesů a brzy na jaře ji spatříme na jívových jehnědách, v létě na květech rostlin.

    V průběhu svého života vytvoří dvě nebo tři pokolení. Poslední generace přezimovává v dutých stromech, ve starých pařezech nebo v jeskyních a na jaře zakládá další generaci. Její životní cyklus má čtyři stádia. Vajíčko, housenka, kukla a dospělec.Vajíčka klade babočka na spodní stranu rostliny, především na kopřivu dvoudomou v počtu okolo 100 kusů. Z vajíček se po 14 dnech v závislosti na počasí vylíhnou housenky. Jají tělo je pokryto šedočernými trny, jako obrana před predátory. Produkuje vlákno, staví si hnízdo a požírá listy kopřiv. Poté se zakuklí a v kukle dochází k přeměně na motýla.


    Dospělý motýl je veliký až 50 mm. Délka jeho křídel se pohybuje mezi 23-30 mm, Má nápadné zbarvení křídel oranžovočervenou barvou a tmavé tělo. Na křídlech jsou velké černé skvrny doplněné žlutými, na dolním okraji jsou lemovány řadou modrých skvrn půlměsícovitého tvaru. Vnější strana křídel je mírně zubatá. Zatímco housenka požírá listy kopřivy dvoudomé, dospělí jedinec saje nektar z květů různých rostlin. Po konzumaci potravy se mění hmotnost motýla a klesá jeho rychlost letu. V té době je často snadnější kořistí pro přirozené nepřítele.