Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    BABOČKA ADMIRÁL

    Vanessa atalanta


    Vyskytuje se téměř po celé Evropě, dále pak v Asii, v severní Africe, v severní a střední Americe. U nás je hojně rozšířen po celém území. Velikostně je to jeden z největších motýlů z čeledi babočkovitých. Vyskytuje se od nížin až po hory, na podzim je spatříme v zahradách na zralém ovoci,vyjímečně přezimovávají ve sklepech. Pokud migruje do teplejší míst, dolétne i 2000 km. Tento druh není ohrožen.


    Motýl je 55-63 mm velký, délka předního křídla dosahuje 27-33 mm, na hnědých křídlech jsou velmi výrazné oranžové pruhy a bílé skvrny. Spodní strana křídel je méně výrazná. Rozmnožují se někdy i dvakrát do roka. Samička klade vajíčka na vrcholky kopřivovitých rostlin. Larvy žijí jednotlivě. Stádium kukly je krátké. V době přeměny housenky na kuklu jí upadne hlavička. Housenky je černé barvy s bílými tečkami a ostny. Živí se především kopřivami, dospělí jedinci nektarem šeříků, bodláků a na podzim zralým ovocem.