Král Šumavy – stanovisko policie

Média byla plná zpráv o tom, že silniční Král Šumavy se letos nepojede. Také isusice.eu zveřejnil  prohlášení pořadatelského Triatlon Klubu Klatovy k celé situaci (celý text zde)

 

 

Reakce policistů na informace zveřejněné médii.

Král Šumavy

 

“Na základě informací, které byly zveřejněny v minulých dnech médii, považujeme za nutné reagovat.

V článcích se autoři vyjadřují k problematice organizace cyklomaratonu Král Šumavy. Z daného vyplývá, že je postoj dopravních policistů v Plzeňském kraji vůči konání této akce zcela negativní a policisté jej administrativním rozhodnutím „zakázali“. Znění článků zcela opomíjí vyjádření dopravních policistů a vysvětlení souvisejících právních náležitostí.

 

Policie ČR vydává na základě žádosti organizátora sportovní akce vždy písemné stanovisko, které je výsledkem posouzení důležité otázky – míry ohrožení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. V daném případě se jedná o aktivitu nad rámec obecného užívání pozemní komunikace, při které účastníci „nezávodí“. Posuzují se konkrétní podmínky pro konání sportovní akce a ohrožující faktory – zejména množství účastníků, způsob pohybu (např. v jakém útvaru se budou pohybovat) a jejich možnost respektování pravidel provozu na pozemních komunikacích. Vydané stanovisko, byť doporučující, je pak jedním z podkladů, které vyhodnocuje příslušný správní orgán vydávající ve věci „závazné rozhodnutí“. Jednou z hlavních priorit dopravních policistů je zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu pro všechny jeho účastníky, přičemž nelze v tomto ohledu upřednostňovat zájmy skupiny osob nad zájmy ostatních. Předcházení nežádoucích situací v dopravě by mělo být zájmem každého účastníka silničního provozu.

           

V závěru je nutné zdůraznit, že v letošním roce však žádost o stanovisko dopravní policii nebyla doručena a oficiální stanovení podmínek, za jakých lze cyklovyjížďku realizovat, proto nebylo ze strany dopravních policistů vydáno.”

 

tz ,  por. Bc. Jana Tomková

 

V prohlášení pořadatelů se uvádí: “Na jednání s vedením služby dopravní policie jsme však zjistili, že cyklomaraton lze uskutečnit pouze na hermeticky uzavřené trase bez dalšího provozu …”  Je tedy možné, že oblíbený silniční závod  skončil díky “administrativnímu nedorozumění”?

 

-red-