Alban Hefin byl oslaven na Vodníku

Trochu tajemně zní keltské označení slunovratu -Alban Hefin- , svátku, který jsme oslavili v sobotu na Vodníku.

 

keltove vodnik 2014 70

 

Po Keltech nám kromě známých historických faktů zůstala ještě jedna nehmotná památka, která se kupodivu zachovala v téměř nezměněné formě až dodnes: některé naše svátky. Patří  k nim i oslava slunovratu.

 

Letní slunovrat nebo také Alban Hefin, Litha, Midsummer či Meán Samhraidh je svátkem počínajícího léta, dobou, kdy Slunce dosahuje vrcholu své síly, země je zelená a slibuje bohatou úrodu.

Z astronomického hlediska je letní slunovrat dnem, kdy východ i západ Slunce dosahují nejsevernějšího bodu na horizontu, poté se bod východu a západu Slunce začne po horizontu přesouvat jižním směrem a jižního maxima dosáhne o slunovratu zimním. Datum letního slunovratu obvykle vychází na 21.června. Přesný čas se stanovoval podle okamžiku, kdy Slunce vstupovalo do obratníku Raka.

 

keltove vodnik 2014 88

Obřady praktikované o slunovratu se příliš neliší od těch beltinových a jak dokazují lidové zvyky, nepoužívali je pouze Keltové, ale i většina tehdejší evropské populace. (zdroj www.boii.cz)

 

 

keltove vodnik 2014 2

Od odpoledne do noci probíhala oslava tohoto  svátku, pocta přírodě a Zemi, se odehrávala v sobotu  v areálu Vodník. Keltská stezka, titul válečníka, uctívání bohů a přírody, pouštění vodních lampionků ve tvaru leknínů, návštěva druidovy chýše, souboje, ohňová show… To všechno a ještě mnohem více (jak dokuentují fotografie) provázelo oslavu, kterou si všichni bez rozdílu věku užívali až do pozdních hodin. Doufejme, že bohové  přijali všechny rituály a vyslyšeli prosby a budou v souladu s přírodou letošnímu šumavskému létu opravdu nakloněni…

 

keltove vodnik 2014 35

 

Za velmi zdařilou akci  patří poděkování všem, kteří se na její přípravě a realizaci podíleli – udělali radost  nejen těm, kteří na keltské svátky, mýty a tradice věří…

 

keltove vodnik 2014 94

 

Fotoreportáž Zdeňka Formánka ze sobotní oslavy slunovratu  najdete ve vimperské fotogalerii.