Cyklista trefil osamocený strom a zranil se

Dvaačtyřicetiletý muž si naplánoval v sobotu 21. června cyklovýlet v délce 70 kilometrů přes celou Šumavu. Poté, co nezvládl zatáčku u Borových Lad, trefil osamoceně rostoucí strom a  velmi těžce se zranil.

Horskou službu požádala o spolupráci sestřička sanitního vozu Rychlé zdravotnické služby z Vimperku, která právě k nehodě směřovala, s tím, že muž je v bezvědomí. Zároveň také povolala vrtulník českobudějovické Letecké záchranné služby. „Pán měl skutečně smůlu. Poté, co se mu kolo v zatáčce vymklo z rukou, vylétl na louku. Na té je jeden jediný strom, a do něj cyklista v letu narazil hlavou. Ještě že měl přilbu, ta praskla, ale jednoznačně mu zachránila život,“ popsal okolnosti nehody Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava.

 

K nehodě okamžitě vyrazili tři záchranáři HS, na místě byli ještě před příjezdem sanitky a ihned začali s ošetřením zraněného. Muž se mezitím probral z bezvědomí a kromě toho byl bez jakýchkoliv viditelných poranění. Poskytli mu tedy krční límec, zafixovali do vakuové matrace a čekali na vrtulník LZS, který dosedl přímo k nim na louku. Jeho posádka pak muže převezla s podezřením na poranění hlavy a páteře na traumacentrum nemocnice v Českých Budějovicích.

 

„Šumava přitahuje v letních měsících velké množství cykloturistů. Ne každý z nich si ale uvědomuje, že zdánlivě mírné pohoří může mít zrádné a nebezpečné stezky. Opět tedy musím všechny na horských kolech varovat, aby nepřeceňovali své síly a nepodceňovali šumavské kopce,“ důrazně upozornil Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že všichni by měli bezpodmínečně jezdit podle Desatera horských cyklistů, které Horská služba předloni vypracovala.

 

– tzhsčr-