Jan Vastl dokázal, že forma roste

Sahal na ME po medaili, skončil pátý

 

Velmi příjemně zakončil třetí závodní den na mistrovství Evropy Jan Vastl, když skončil pátý. Evropskými šampiony se stali francouzští favorité Prevot a Sarrou… 
 
 
 
vastl nemecko 2 
 
 
 
Jen dvě místa za stupni vítězů skončil v St. Wendelu na evropském šampionátu v cross country v kategorii U23 Jan Vastl. Pro české barvy tím zatím vybojoval na šampionátu nejlepší umístění, ale výborně zajeli i Pavel Skalický a Tomáš Paprstka, kteří se vešli do první dvacítky. Zvítězil Francouz Jordan Sarrou. V závodě žen získala zlato Pauline Ferrand Prevot z Francie, Barbora Machulková dojela devatenáctá.  
 
Teprve osmnáctiletý Vastl, ještě před rokem junior a ve startovním poli nejmladší závodník, při své premiéře o kategorii výše prohnal všechny favority. 
 
 
 
 vastl nemecko 1 
 
 
 
Od začátku se pohyboval v úmorném vedru ve vedoucí skupině a do posledního kola byl osmičkou, která jela na čele. V tem moment nastoupil Španěl Pablo Rodriguez, ale soupeři jej odjet nenechali. Naopak nastoupil Nizozemec Michiel van der Heijden a toho si pohlídal obhájce zlata z loňského roku Sarrou. A na jeho útok již Nizozemec nedokázal zareagovat, pro bronz si dojel Bart de Vocht z Belgie. Vastl se držel na šesté pozici a v závěru se ještě dokázal posunout o jedno místo kupředu. 
 
 
“Ve třiadvacítce jsem prvním rokem a na start jsem šel s tím, že když budu do patnáctky, tak budu šťastný. V prvním kole jsem se ale zabudoval v první skupině a cítil se dobře. Do posledního kola jsem se schovával na rovinách, a když se to začalo ve stoupání dělit, tak jsem se posouval kupředu,“ zářil velice spokojený Vastl. 
 
 
 
 
 
 
 
vastl nemecko 3
 
 
 Výsledky muži U23:
1. Jordan Sarrou (FRA) 1:31:21
2. Michiel van der Heijden (GER) +0:14
3. Bart de Vocht (BEL) +0:28
4. Didier Bats (BEL) +1:09

5. Jan Vastl (CZE) +1:13

15. Pavel Skalický (CZE) +2:57
16. Tomáš Paprstka (CZE) +3:16
23. Martin Stošek (CZE) +4:57
DNF. Kryštof Bogar (CZE)
 
 
 
foto: Michal Červený photographyzdroj: www.cs-mtb-.cz