Další úraz cyklisty na Šumavě

Již druhý těžký úraz cyklisty zaznamenali záchranáři Horské služby na Šumavě ve čtvrtek 22. května, tentokrát se těžce zranil pětapadesátiletý muž při sjezdu na šotolinové cestě od Tříjezerní slati.

 

I tentokrát požádala HS o pomoc Zdravotnická záchranná služba, v tomto případě dispečink Plzeňského kraje. „Cyklista sjížděl cestu kolem půl jedné, v průběhu jízdy přejel příčnou mezeru, která svádí vodu ze svahů. To zřejmě nečekal, ztratil kontrolu nad kolem a při pádu roloval ještě asi deset metrů,“ popsal nehodu Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava. Následkem pádu si cyklista přivodil tržnou ránu nad obočím a otřes mozku. Protože byl po nehodě přibližně pět minut v bezvědomí, zdravotníci i zde povolali vrtulník Letecké záchranné služby. Ten ovšem mohl přistát nejblíže jeden kilometr od místa pádu. „Spolu se mnou u zraněného zasahovali i členové Informační a strážní služby Národního parku Šumava a posádka sanitního vozu ZZS,“ komentoval zásah Ondřej Zeman.

 

Záchranáři muži dali krční límec, umístili jej do vakuové matrace a v sanitce převezli k čekajícímu vrtulníku. Ten pak zraněného transportoval na traumatologické centrum Fakultní nemocnice v Plzni. „Krásné počasí je vítanou příležitostí pro cyklisty, ale je důležité si uvědomit, že cesty na našich horách nebyly původně určeny pro rychlou a nepozornou jízdu. Znovu připomínám nutnost dodržování Desatera pro horské cyklisty,“ apeloval na cykloturisty Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

 

tzhsčr