ilustrhasicivsichni

Hořely nejen čarodějnice

Ačkoliv bylo sletů, rejů a veselic o magické noci  více než v loňském roce, hodnotí hasiči  z hlediska počtu výjezdů  k ‘pálení čarodějnic’  pozitivně. Kromě zásahů u čarodějnic vyjížděli také k  60 dopravním nehodám a 201 technickým pomocem.

‘Čarodějnice’ z pohledu hasičů celé ČR hodnotí mluvčí generálního ředitelství HZS ČR kpt. Mgr. Nicole Zaoralová:

 

“Letos na „čarodějnice“ bylo nejméně požárů za poslední roky. Během celého dne 30. 4. vyjížděli hasiči k 54 požárům, což odpovídá dlouhodobému dennímu průměru, který je 51 požárů. Od 17. hodiny do půlnoci hasiči likvidovali 29 požárů, od půlnoci pak  do 7 hodiny ranní 1. května 18 požárů”.

 

 

Počty všech požárů se zásahem jednotek požární ochrany během pálení čarodějnic

den/rok 2009 2010 2011 2012 2013 2014
30.4. 110 104 77 154 88 54

 

Nejvyšší nárůst požárů vznikl mezi 20 a 21 hodinou, kdy hasiči likvidovali během jedné hodiny 10 požárů.

 

Následující tabulka uvádí počet požárů během dne (od 17 hodin) k dané hodině a nárůst požárů vztažených k hodině předcházejíc.


hodina 17 18 19 20 21 22 23 24
počet požárů od půlnoci k dané hodině 25 27 31 34 44 47 52 54
navýšení během jedné hodiny 2 4 3 10 3 5 4

 

Nejvíc požárů zaznamenali v Ústeckém kraji, kde jich bylo 15. Zde také v Děčíně, došlo k nejzávažnějšímu požáru včerejšího dne. Hořely zde dva karavany a při požáru došlo k výbuchu propanbutanové lahve. Výše škody byla stanovena na 100 tisíc Kč. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost při sváření.

 

O tom, že se plánované pálení čarodějnického ohně vyplatí předem nahlásit příslušnému HZS kraje, svědčí i případ z Prostějovska (Olomoucký kraj), kde hasiči vyjížděli k nahlášenému požáru stromů. Když ale dorazili na místo, zjistili, že na údajném místě požáru se pálí čarodějnice. Požár byl proto překlasifikován na planý poplach.

 

To zdaleka nebyl jediný takový případ. Velmi často právě v průběhu „čarodějnické noci“ lidé volají na tísňové linky a upozorňovali na dým i vysoké plameny, které vidí v dálce. Hasiči pak při svých výjezdech nacházejí ohně ohlášené, ale i neohlášené, někteří lidé využívají „čarodějnic“ také ke spálení odpadu.

 

Zásahy jihočeských hasičů v uvedenou dobu:

středa 30. dubna

16:50 Technický zásah – Jednotka SDH obce Bechyně zajistila ve svém městě asistenci při pálení čarodějnic.

17:08 Technický zásah – Asistenci u pálení čarodějnic provedla ve své obci také jednotka SDH obce Borová Lada.

17:53 Technický zásah – Stejný zásah si připsali v Hrdějovicích místní dobrovolní hasiči.

17:47 Technický zásah – Asistenci u pálení čarodějnic zajistila ve své obci profesionální jednotka ze stanice Frymburk.

18:01 Technický zásah – Také jednotka SDH obce Hrejkovice zajistila ve své obci dohled na pálením čarodějnic.

18:15 Technický zásah – Ve Vimperku asistovala u pálení čarodějnic jednotka SDH obce Svatá Máří.

18:31 Technický zásah – I jednotka SDH obce Pechova Lhota jistila ve své obci pálení čarodějnic.

18:37 Technický zásah – Profesionální i dobrovolní hasiči v Dačicích zajistili ve svém městě monitoring při pálení čarodějnic.

19:02 Technický zásah – Asistenci při pálení zajistila v obci Lažany jednotka SDH obce Radenín.

19:23 Technický zásah – Také jednotka SDH obce Budíškovice vyjela k asistenci ohně při pálení čarodějnic.

19:57 Technický zásah – Stejný zásah si ve svém obci připsali také dobrovolní hasiči obce Drhovice.

20:07 Technický zásah – Dohašení ohniště po pálení čarodějnic zajistili na Horním náměstí v Prachaticích prachatičtí profesionální hasiči.

20:23 Technický zásah – Asistenci u pálení čarodějnic evidují v Kardašově Řečici také místní dobrovolní hasiči.

20:25 Požár – K dohašení uniklého pálení čarodějnic vyjely k obci Lišov profesionální jednotka ze stanice České Budějovice a jednotka SDH obce Lišov. Ta se k požáru dostavila jako první a jelikož dle hlášení jejího velitele se jednalo o malý rozsah, byla českobudějovická jednotka vrácena zpět na základnu. Požár dohasili lišovští dobrovolní hasiči.

20:29 Technický zásah – Také jednotka SDH obce Kunžak zajistila ve své obci asistenci při pálení čarodějnic.

20:31 Technický zásah – Stejný zásah evidují ve své obci také dobrovolní hasiči obce Nová Včelnice.

20:59 Technický zásah – Monitoring otevřeného ohně zajistila u obce Všeteč profesionální jednotka ze stanice Týn nad Vltavou.

21:01 Technický zásah – Další asistenci při pálení čarodějnic zajistila v Nové Bystřici místní dobrovolná jednotka.

21:37 Požár – K ohlášenému požáru stohu vyjela k obci Horusice profesionální jednotka ze stanice Soběslav. Na místě provedeným průzkumem hasiči zjistili, že hoří staré seno a sláma vyvezená na okraj pole, a to na ploše přibližně 2 x 10 metrů. Asi o deset metrů dále pak byly páleny čarodějnice. Hasiči na likvidaci požáru nasadili dva útoční proudy. Na rozebírání hromady byl velitelem zásahu povolán čelní nakladač. Mezitím se k požáru dostavila také jednotka SDH obce Veselí nad Lužnicí, která se také zapojila do rozebírání. Požár byl uhašen ve 22:36 hodin. Poté se obě jednotky zásah ukončily. Při požáru nevznikla žádná škoda. Příčina vzniku požáru je v šetření.

21:39 Planý poplach – K blíže neurčenému požáru vyjela do Veselí nad Lužnicí místní dobrovolná jednotka. Hasiči nezasahovali, zjistili, že se jedná o nenahlášené pálení čarodějnic.

 

 

čtvrtek 1. května

2:04 Planý poplach – K neurčenému kouři vyjela k obci Kunžak místní dobrovolná jednotka. Jednalo se však o planý poplach.

4:23 Technický zásah – Spadlou májku odklízela z vozovky na Náměstí T. G. Masaryka v Suchdole nad Lužnicí místní dobrovolná jednotka.

 

-hzs jck, cr-