To bylo rodeo… a ještě bude!

I v Sušici se odehrávají olympijské boje – sportovní, samozřejmě. A začíná se pěkně odmalička, věkový limit tady neexistuje. Hlavně fair play – tak to má přece být!

 

olympiada deti 2014 1

 

Letos už počtvrté poměřili malí sportovci (i se svými rodiči, kteří se také nenechali zahanbit) síly v „olympiádě“, která rozhodně každoročně překvapí nějakou novou disciplínou.

 

Hlavní rozhodčí, moderátorka, kamarádka a především cvičitelka Hanka Habartová (pravidelné cvičení rodičů s dětmi v hale TJ) měla ze svých svěřenců i letos radost:

 

Byla to skutečná sportovní událost, protože nesoutěžily jen děti, ale i jejich maminky, babičky, tatínkové, zkrátka dospěláci, kteří chtějí, aby jejich děti žily aktivně.

Sportovní olympiáda takové naše pomyslné vyvrcholení sportovního roku, který spolu v tělocvičně trávíme.

Děti i dospělí měli těžké sportovní disciplíny, např. přenést vajíčko na lžičce, skákání v pytli, procvičovali dobrou koordinaci svázaní k sobě, trochu volněji se dala pojmout disciplína překonávání lanové překážky. Tam si sportovci mohli zvolit, jestli ji podlezou, přeskočí…

 

olympiada deti 2014 6

 

Dostihy nadchly zejména malé žokeje, protože mohli tak trochu „sekýrovat své koníky“, děti se na chvíli staly „batůžky“ a pěkně na zádech svých nosičů sledovaly, kdo doběhne první a aby to nebylo tak jednoduché, batůžky se přesunuly i dopředu a nosiči zdolávali trasu pěkně pozpátku.

Nechyběla ani týmová práce – dva dospělí a dvě děti luštili společně křížovku, lovili poklad, pak ho museli navíc ještě chránit a vžít se do role pirátů – to když chtěli loupit poklady od ostatních.

Smíchu, výskání a radosti bylo i letos víc než dost a o to, kromě hezkého času stráveného pohybem s rodiči, jde vlastně především. Aby sport nebyl násilím, ale zábavou, která se stane součástí života dětí. A kdo ví, třeba z nich vyrostou brzy velcí sportovci, s jejichž jmény se budeme setkávat v žebříčcích…

 

olympiada deti 2014 9

 

Jak to nakonec dopadlo? No, nemohlo to být přece jinak, než že vyhráli všichni! Děti měly radost z medailí s jedničkou a sladké odměny, kterou doplňovaly vynaloženou energii. I někteří rodiče vypadali, že by si po náročném klání dali něco na zub…“

olympiada deti 2014 18

Příští olympiáda čeká Hanku, rodiče a děti (třeba i nové!) v roce 2015. Už teď se ale všichni těší, až se zase spolu sejdou na „fakt velkých závodech“ a ukážou, jak za rok posílili fyzičku.

 

Všichni jsou úžasní, jsem moc ráda, že se jim pravidelné cvičení líbí a děkuji jejich rodičům i prarodičům, že své děti (vnoučata) v aktivním pohybu podporují. Zbývá pár týdnů letošní sezony, tak si to ještě pořádně užijeme. Pak už budou mít děti prostor řádit venku, na sluníčku a čerstvém vzduchu. No a v září, podobně jako do školy, se vrátíme zase do haly.

 

Než se ale úplně rozloučíme, proběhne ještě oblíbené opékání špekáčků na Santosu, kde si s dětmi zahraji hry v přírodě. A ještě bych ráda všechny pozvala, aby se na nás přišli podívat – budeme s dětmi a „jejich dospěláky“ vystupovat na letošních Sušických slavnostech a také 14. června v Sokolovně na oslavách TJ Sušice. Tak nás přijďte podpořit! Vystoupení trénujeme dva měsíce a věřím, že se nám podaří. Určitě při něm také nebude nouze o legraci a improvizaci, protože u našich maličkých nikdy nevíte, který ‘prvek’ se zrovna teď oni rozhodnou zařadit,“ usmívá se Hanka Habartová.

 

-red, hh-

{gallery}susice/2014/5_kveten/olympiada_deti/{/gallery}