Záchrana lesního dělníka

Asi čtyřicetiletý lesní dělník se 8. dubna po poledni zranil v nepřístupném terénu u Filipovy Huti, Horská služba musela pomoci Zdravotnické záchranné službě s převozem pacienta.

ZZS se na Horskou službu obrátili s výzvou k zásahu v půl druhé odpoledne s tím, že muž má zlomenou nohu v bérci.

 

„Problém byl v tom, že posádka sanitky k němu musela vzhledem k terénu dojít pěšky a jeho zdravotní stav nedovoloval transport k sanitce bez techniky. Vyrazili jsme proto z nejbližší stanice HS na Kvildě v těžkém terénním voze Defender se vším potřebným zdravotnickým vybavením,“ uvedl k akci Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že namístě naložili zraněného muže i se zdravotníky a převezli je asi půl kilometru k vozidlu ZZS. „Kdyby pána nesli celou cestu na nosítkách, trpěl by velikými bolestmi. Kromě toho jsme tak zkrátili dobu dojezdu k dalšímu ošetření,“ doplnil Ondřej Zeman.

 

Podobným způsobem, jako dnes, spolupracuje Horská služba ve všech horských oblastech se zdravotnickými záchranáři na základě loni uzavřených smluv. „Sice skončil provoz ve všech lyžařských areálech v oblasti Šumavy, ale my takto vyjíždíme i k úrazům, které s naší činností a posláním bezprostředně nesouvisejí,“ komentoval činnost horských záchranářů mimo hlavní sezóny Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava s tím, že HS zdravotníkům v naléhavých případech pomáhá technikou i materiálem a šetři dojezdový čas ke zraněným.

 

(tzhscr)