stadion

Odloženo na červen

Na  březnovém jednání zastupitelstva bylo do programu zařezeno projednání převzetí nemovitostí od TJ Šumavan Vimperk do majetku města. Vzhledem k nedořešeným finančním tokům mezi městem a organizací, které ovlivňují budoucí smlouvu a proces převodu majetku, byl nakonec tento bod stažen a projednání odloženo na červnové zasedání zastupitelstva. Do té doby by měli mít zastupitelé k dispozici  dopracované podklady pro rozhodnutí.

 

Smlouva z roku 2009 mezi městem a TJ zavazuje město k poskytování ročního finančního příspěvku na provoz sportovního areálu (750 tis. Kč) formou půjčky TJ s tím, že po pěti letech by mělo dojít k narovnání – buď TJ uhradí prostředky, které město do  areálu vložilo, nebo nemovitosti jednoty na město převede.

 

V současné době, po uplynutí pětileté lhůty, TJ nemá na údržbu a  rozvoj areálu dostatečné finanční prostředky, začátkem března byl převod nemovitostí, na základě stávající smlouvy, na valné hromadě odsouhlasen.

 

Problém který řešení odsunul je ale v samotné smlouvě, která je postavena jako smlouva darovací a tím pádem vznikla otázka,  jak by byly řešeny pohledávky. Sice by v případě darovací smlouvy odpadlo placení daně (obec darovací daň neplatí), ale neřešilo by to dluhy TJ vůči městu.  Podle finančního odboru úřadu by smlouva k získání nemovitostí do vlastnictví města by  měla být smlouvou kupní. Město by ‘koupilo’ nemovitosti  za pohledávku dle původní smlouvy, nebo za cenu  znaleckého odhadu vycházejícího z ‘ceny v místě a čase obvyklé’.  Ovšem v tom případě by bylo předmětem řešení, kdo zaplatí čtyřprocentní  převodní daň. Obvykle ji platí prodávající (TJ Šumavan Vimperk), který peníze na úhradu nemá.  Na řešení tohoto problému bude spolupracovat město s právníkem a  tělovýchovnou jednotou.

 

-red-