Vítr lámal stromy a bral střechy

Silný víkendový vítr, před kterým varovali meteorologové, potrápil hlavně hasiče a řidiče, na mnoha místech přerušil dopravu na železnicích i silnicích. Na severu Čech docházelo k výpadkům elektrické energie kvůli přetrhanému vedení. Nejsilnější vítr byl naměřen  v Krkonoších – 150 kilometrů za hodinu, v Krušných horách o rychlosti 130 kilometrů za hodinu. Západní Čechy  hlásily problémy na silnicích a několik výjezdů hasičů kvůli silnému větru, popadaným strromům a přerušenému vedení už v sobotu večer.

Větve spadlé na trakční vedení přerušily v neděli brzy ráno provoz na železniční trati mezi Hlubokou nad Vltavou a Zámostím v jižních Čechách na trati z Prahy do Českých Budějovic. Silný vítr zablokoval koleje mezi Jedlovou a Svorem. Provoz se podařilo pracovníkům Správy železniční dopravní cesty obnovit kolem deváté ráno.

 

stromy 16.3. 1

 

“Na jihu Čech  zaznamenali  včera hasiči padesát výjezdů spojených s likvidací následků silného větru. Více k událostem tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje Vendula Matějů:

Ačkoliv to v ranních a dopoledních hodinách vypadalo, že situace nebude na jihu Čech nijak dramatická, v průběhu odpoledne pak hasiči stále častěji vyjížděli k popadaným stromům. Ve večerních hodinách se vítr (přesně tak, jak ve vydané výstraze informoval ČHMÚ) uklidnil, a tudíž i výjezdy hasičů k těmto typům zásahů ustaly.

U většiny popadaných stromů zasahovaly obcí jednotky sborů dobrovolných hasičů. Nemáme informace o zraněných osobách.”

Hasiči likvidovali následky silného větru více než šestnáct hodin, kromě třech případů zajištění střechy a jednoho zajištění plotu se jednalo vždy o odstraňování popadaných stromů z komunikací.

(red)

 

stromy 16.3. 2