Dvanáctiletá Silvie zpívala i s Gottem

Kdo umí, umí…

silvie 3

 

Talent od Boha

Silvie Matičková, nadějná zpěvačka ze Sušice. Dvanáctileté děvče, které prostě umí. Přijde na jeviště, vezme do ruky mikrofon, usměje se do hlediště a spustí. Některé písně zazpívá způsobem, že máte slovy Pavla Habery, zimomravky po celém těle. Měla jsem tu možnost jí slyšet ve Zdíkově na letním Šumavování a na Společném plese chovatelů, včelařů a Veterinárního centra v Sušici 15. února letošního roku. Před jejím vystoupením to v sále šumělo živou zábavou, ale po prvních tónech písně většina ztichla a soustředěně poslouchala. I mě Silviin projev okouzlil a tak jsem neodolala a zajímala se o její talent. A rozhovor? Ten zvládla Silvie také na výbornou…

 

 

Od kdy zpíváš nejen pro sebe?
Na veřejnosti jsem vystoupila poprvé v 6-ti letech se Sušickým dětským sborem.

 

Kdo a kdy objevil tvůj talent a jak jej dál rozvíjíš?
Odmalička ráda zpívám. Později jsem začala jezdit na různé soutěže, například Solasido Pavla Justicha. Na hodiny sóĺového zpěvu chodím do ZUŠ Sušice k paní učitelce Marii Houškové. Jsem členkou dětské show TV Stars Letní herecké školy A-Casting Praha, kde máme různá soustředění a vystoupení. Také jsem zapojená v projektu Talent La Sophia.

 

la talent sophia

 

foto Michal Matyáš / www.super.cz

Silvie s Yvettou Blanarovičovou na charitativním galavečeru občanského sdružení La Sophia, které se už dvanáct let na různých úrovních věnuje charitativním aktivitám zaměřeným na pomoc opuštěným dětem.

 


Vím, že jsi byla i v soutěži Česko Slovensko má talent. Jak se ti tam líbilo a jak jsi dopadla?
V Česko Slovensko má talent jsem byla na castingu v Karlových Varech, kde jsem postoupila do divadelního kola. Byl to úžasný zážitek i zkušenost. To bylo v červenci v Mahenově divadle v Brně. Od poroty jsem dostala 3× ano.

 


Co máš za novinky a podle čeho si vybíráš písničky, které zpíváš?
Tento týden jsem nahrála svůj první autorský singl. Moc bych si přála, aby se líbil. Jinak teď nacvičuji také muzikálové písně. Písničky vybírám podle YouTube nebo když slyším něco zajímavého v rádiu.

 

silvie 4

 


Kam chceš jít po základce a co tě mimo zpěv ještě baví?
Chtěla bych na konzervatoř do Prahy. Ráda natáčím reportáže například pro dětskou televizi Media TV a pro Zprávičky ČT, trochu i sportuji. Baví mne cyklistika, plavání, běžky…prostě pohyb.

 

Malá hvězda s velkou  září

Na internetu je pár tvých klipů se známými českými zpěváky. Prozradíš mi, s kým vším jsi zpívala, jaký to byl pocit? Spousta lidí o tomhle sní.


Zpívala jsem s Karlem Gottem, Václavem Neckářem, Petrou Janů, Peterem Nagyem, Michalem Davidem, slovenskou zpěvačkou Kristínou a s Ivanem Mládkem. Nejlepší to bylo s Václavem Neckářem, když jsme zpívali ve Vodňanech písničku Půlnoční a přišel si pro mne až do hlediště. A pocit? Jedním slovem. Úžasný!

(záznam z Vodňanského vstoupení s V. Neckářem a další Silviiny  písně najdete ZDE)


Chodíš jen na zpěv, nebo také na něco hraješ?
Chodím na housle do ZUŠ k paní učitelce Haně Prančlové.

 

Oblíbená skupina, zpěváci?
Mám ráda skoro všechny, někdy někoho víc, někdy míň.


Teď se zeptám trochu záludně. Když ti vypadne text, co uděláš?
Ještě se mi to nestalo, tak bych to nechtěla zakřiknout.

 


Obligátní otázka! Co ráda jíš, kde se ti líbí, co máš ráda za zvířata?
Tak teď mám moc ráda dobrou pizzu, líbí se mi samozřejmě doma a taky v Praze. A zvíře? Tak to je pes a kůň.

 


Tak a jdeme do finále. Kam nás pozveš, co připravuješ? Vídáš se s Pavlem Justichem, se kterým jsi zpívala ve Zdíkově?


Ráda bychvás pozvala na muzikál Paganini, který měl premiéru 26. února ve Strakonicích a snad bude i představení v Sušici. Také budu vystupovat s TV Stars v Písku, to je 22. března, pak ve Strakonicích  9. dubna v muzikále Andílci za školou Kids a v Sušici pak 1. června.

S Pavlem Justichem se vídám. Mám ho moc ráda. A jsem ráda, když si s ním můžu zazpívat. Přestěhoval se na Orlík a přes sezónu se věnuje rekreačnímu zařízení Pukňov, takže se tak často nevidíme, jako když byl blíž.  Těším se zase letos na víkendový Solasido speciál.


Tolik pár odpovědí na pár otázek od děvčete, které dokáže vyrazit dech krásným hlasem, milou tváří a skromným chováním. Můžeme jí jen přát, ať se jí splní, co si přeje. A věřím, že o ní uslyšíme čím dál víc, protože talent opravdu má a doma na ni mohou být právem hrdí.

 

Text a foto: Marie Bubeníková