Ekoagrofarma a Jezdecký klub – Jiří Sušila

EKOAGROFARMA Hajná Hora a Jezdecký klub Hajná Hora

 

Položili jsme pár otázek vimperskému podnikateli panu Jiřímu Sušilovi.

 

 

 

 

Kdy jste začal s podnikáním ve Vimperku a jak jste se k zemědělství dostal?

S podnikáním v zemědělské výrobě jsem začal 1. dubna 2009, ale kolem zemědělství se pohybuji od roku 1992, kdy jsem se přistěhoval na Šumavu ze Slovenských Košic.  Při zaměstnání jsem se pohyboval kolem koní a dobytka než jsem se rozhodl začít sám podnikat.

 

Farma vznikla v roce 2009, hospodaříme nadmořské výšce od 700-950 m. n. m.,  v ekologickém zemědělství. Zaměřujeme se na chov masného skotu plemene Limusine,  dále na ustájení a chov koní. Koně jsou ustájení v nově zrekonstruované stáji s celkovou kapacitou 23 boxů o rozměru 3,4 na 3,4 metrů. K dispozici máme od listopadu 2010 krytou halu 13 x 30 metrů s novým pískovým  povrchem.

 

 

Jaké služby a produkty vaše fama nabízí a jaká zvířata mohou u vás děti vidět?

Jsme zaměřeni na chov krav bez tržní produkce mléka, chov koní, zemědělské služby a ubytování na farmě. Takže jsou u nás k vidění krávy, koně, dvě kamerunské ovečky, koza, králíci, slepice, kachny, kočky a pes.

 

 

Máte nějaké zaměstnance, nebo je to čistě rodinná firma?

Jsme malá farma, takže zaměstnance nemáme, musíme to jako rodina stíhat sami.

 

 

Je možnost farmu navštívit?

Je možné nás navštívit, rádi uvítáme každého příchozího.

 

 

Jakou spojitost máte s Jezdeckým klubem Hajná Hora?

Jezdecký klub je založený u nás na farmě. Je to vlastně obnovení tradice jezdeckého sportu na Hájné Hoře, kde tuto tradici založily  státní statky Šumava po přestavbě stájí (z původního chovu jalovic). Převážnou část členů klubu tvoří děti, které se učí od základů jezdeckému umění a  veškeré péči o koně.

 

 

 

 

Kdy jezdecký klub vznikl?

 Už je to čtrnáct let – založení jezdeckého klubu se datuje  od 1. března 2010. Momentálně máme v klubu 6 koní.

 

 

Pořádáte s klubem vlastní akce, nebo hostujete na  akcích pořádaných v okolí?

V roce 2011 jsme založili tradici Hubertových jízd, na které zveme třeba děti z mateřských škol. Jako Ekoagrofarma spolupracujeme ze Střední školou Vimperk na projektu Girlsday a Den řemesel.

Škola počítá s otevřením oboru Farmář a my jsme připraveni vyjít vstříc jeho studentům a umožnit jim praxi u nás na farmě, ale  protože se do oboru hlásí stále málo  zájemců, prozatím  otevřen nebyl. A to i přesto, že je na něj vypsáno stipendium.

 

Soutěží a nejrůznějších ukázkových akcí s koňmi se samozřejmě rádi zúčastňujeme.  V roce 2013 získaly dvě členky oddílu jezdeckou licenci České jezdecké federace a v letošním roce se na licenci připravují další dvě. V letošním roce bychom se rádi zúčastnili většího počtu soutěží.

 

  

 

 

Kdo se může do jezdeckého klubu přihlásit a od kolika let mohou děti klub navštěvovat?

Do jezdeckého klubu se mohou přihlásit děti i dospělí. Děti od 7 let  se souhlasem rodičů. Uvítáme především kluky (zatím nemáme ani jednoho),  ale samozřejmě i děvčata.

 

 

Děkuji za rozhovor.

Lenka Doubková

 

 

 

 

 

 

 

 

JK HÁJNÁ HORA