Čekají nás slunečné a teplé dny

První březnové dny byly z počátku ve znamení zmenšené oblačnosti, v neděli se však obloha zatáhla. Srážky se vyskytly jen na Volarsku, kde však spadlo jen zanedbatelné množství srážek. Další dny přinesly zvětšenou oblačnost beze srážek. Až ve středu Šumavu zasáhly přeháňky, především oblast u Kašperských Hor, kde spadlo 3,9 mm srážek a dále okolí Filipovy Hutě 3,1 mm a Churáňova 2,7 mm. Srážky v polohách zhruba nad 1000 metry byly sněhové a díky teplotám lehce pod bodem mrazu se sněhová pokrývka udržela a neroztála. Další šumavské stanice zaznamenaly srážky maximálně do 1 mm. Sucho na Šumavě tak pokračuje a v dalších dnech se situace nezlepší.

 

Čtvrteční den začal zataženou oblohou, v horských polohách je snížená dohlednost. Od jihozápadu se začne rozšiřovat výběžek vysokého tlaku vzduchu a díky tomu začne v odpoledních hodinách ubývat oblačnosti až na polojasno. Denní teploty vystoupí na 7°C až 10°C v horských polohách do 4°C. Slabé srážky se vyskytnou jen v dopoledních hodinách, srážkové úhrny však budou zanedbatelné. V pátek bude jasno až polojasno, ráno s ojedinělými mlhami. Ranní teploty díky zmenšené oblačnosti klesnou pod nulu na -1°C až -4°C, v mrazových kotlinách až k -11°C. Denní teploty vystoupí na 7°C až 11°C. V sobotu bude opět jasno až polojasno, noc na sobotu s teplotami kolem 0°C v mrazových kotlinách až -9°C, denní teploty mezi 9°C až 13°C. I v neděli si užijeme slunečních paprsků, teploty budou na jarních hodnotách mezi 10°C až 14°C, obloha jasná až polojasná.

 

Nový sníh v horských polohách 6. března ráno pohledem našich webkamer:

{gallery}pocasi/2014/03/03_06_webcam{/gallery}

Změna nepřijde ani se začátkem nového pracovního týdne, i v pondělí bude slunečno a teplo, maxima ojediněle až kolem 15°C. Dle současných modelů se od úterý slabě ochladí na 7°C až 12°C, oblačnosti přechodě přibude až na oblačno, srážky se ale neočekávají. Bude tak i nadále převládat suché počasí.

 

Výška sněhu 6. března:

Velký Javor 45 cm, Březník 23 cm, Bučina 18 cm, Horská Kvilda 2 cm, Filipova Huť 2 cm, Churáňov 2 cm

 

 

(ir)