Z praxe v Bavorsku přijely nadšené

sos hlavicka

 

Ke středoškolskému studiu a vzdělávání vůbec, dnes téměř vždy a všude patří absolvování praxe – tuzemské nebo i zahraniční, podle oboru, typu školy a koneckonců i její šikovnosti. Výměna a získávání zkušeností v rámci mezinárodní spolupráce škol je přínosná z mnoha hledisek a pozitivně se odráží i při vstupu studentů na trh práce. Kvalitní pedagogická příprava žáků učebních oborů a studentů SOŠ a SOU v Sušici je potvrzována, dá se říci téměř pravidelně, výsledky z nejrůznějších soutěží a projektů.

 

O zkušenostech z praxe v Bavorsku více studentka 3. ročníku oboru Cestovní ruch, Monika Končelová:

 

praktikantky

 

 

Z praxe v Bavorsku se 26. února vrátila první skupina našich žáků – dvě studentky studijního oboru Cestovní ruch a dvě učebního oboru Kuchař – číšník. Vrátily se nadšené a jejich první slova po příjezdu byla: „Já bych se tam vrátila.“ To ovšem nemusí být jen přáním, protože šikovným praktikantům je nabídnuta možnost prázdninových brigád či práce po absolvování školy.

 

V tomto pololetí školního roku na praxe vyjede dalších 24 studentů – kromě oborů cestovní ruch, kuchař – číšník se praxe týkají i oboru sociální činnost. Studenty odveze školní auto do Chamu, tam je převezmou učitelé z VHS Cham a odvezou je na praxe do špičkových hotelů v Chamu a okolí. Po celých 10 dnů jsou studenti pod odborným vedením, včetně dnu volna s připraveným programem. Pojištění, ubytování a stravování je zdarma. Pak jsou zase dopraveni do Sušice. To vše v rámci projektu Spolupráce škol SOŠ Sušice a VHS in Landkreis Cham, e. V.

Motem tohoto projektu je: Společně žít, učit se a pracovat v oblastech Sušice a Chamu.

eu logo ziel3

Na praxe jsou studenti připravováni v 30 hodinovém kurzu němčiny, projdou odborným školením z německé strany a obdrží certifikát pro práci v potravinářství – obdobu našeho zdravotního průkazu. Aktivity projektu kromě těchto praxí prací zahrnují dále výměnné pobyty pro 50 našich studentů v Německu a 50 německých studentů u nás, společný sportovní turnaj a podobně.

 

Kromě tradičních hodnot vzdělávání na naší škole, kterých si cení především naši absolventi – úspěšnost v profesi a dobrá příprava na další studium na vysokých školách – jsou tyto praxe dalším motivem ke studiu u nás. Projekt totiž nekončí letošním školním rokem, ale popsané aktivity budou pokračovat – praxe vždy pro 28 studentů a výměnné pobyty pro dalších 50 studentů.