Sociální problém? Škodí, i když neexistuje

Aktuálně / ověřeno

Vimperk  – Hrabice: Potenciální majitel ustoupil od koupě objektu, rozzlobilo ho jednání místních

 

Otázka ubytování sociálně slabých a nepřizpůsobivých občanů v nejrůznějších zařízeních, kdy majitelé objektů často inkasují tučné doplatky a bydlení, na které sociálně slabým nájemníkům přispívá stát, byla lákadlem jak přijít k snadnému zisku. Nájemné mnohdy i několikanásobně převyšovalo standardní ceny v místě obvyklé, to ale nikdo neřešil. Navíc zařízení, která skutečně slouží jako „sociální ubytovna“ nebo „sociální bydlení“ musí pro příslušný statut splňovat určité podmínky. Praxe umožňující slušný zisk – ubytování sociálně slabých a nepřizpůsobivých rodin například v hotelech, které neměly obsazenost, končí s přijetím novely zákona o hmotné nouzi, která stanoví, že od roku 2015 by se měly doplatky vyplácet pouze půl roku, ve výjimečných případech rok a doplatek by zároveň neměl převyšovat obvyklé nájemné.

 

Přesto, nebo možná i právě proto, že ještě na poslední chvíli v prosinci se někteří majitelé ubytovacích zařízení pokoušeli nasmlouvat „nájemníky“ na letošní rok, toto téma stále hýbe veřejností. Proti sestěhovávání určitých typů sociálních a etnických skupin se ohrazují občané, města i obce. Ano, tento sociální problém existuje a nelze před ním zavírat oči. Na druhé straně je ale třeba jednat na základě ověřených informací a racionálně.

 

Naposledy tyto obavy vyjádřili obyvatelé Hrabic, kteří sepsali a na vimperskou radnici doručili petici vyjadřující obavy a nesouhlas s tímto typem „podnikání“ v místě, kdy se domnívali, že nový majitel objektu bývalého hostince, má právě takový záměr. Bohužel tím ale nedosáhli ničeho – jedině toho, že chátrající objekt je znovu na prodej, nikdo ho neopraví, neobsadí, nezačne využívat. Kde je chyba? V nulové komunikaci mezi novým majitelem a místními a zbytečně panickému jednání na základě neověřené informace.

 

Podle informací redakce překotné aktivity místních obyvatel a předem vyostřená bezdůvodná, ničím nepodložená averze k novému majiteli, ho celkem pochopitelně rozzlobila a on od koupě nemovitosti ustoupil.

 

 

Starosta Vimperka, Ing. Bohumil Petrášek, k tomu uvedl:

„Ještě než jsme petici obdrželi, hovořili jsme s možným novým majitelem objektu v Hrabicích o tom, k jakému účelu jej chce využívat. Odbor výstavby na místě provedl také dohled nad využitím objektu. V současné chvíli mohu konstatovat, že zde byly zahájeny pouze vyklizovací práce, žádné stavební úpravy. Nastávající majitel osobně potvrdil, že v objektu chce upravovat dvě bytové jednotky pro potřeby vlastní rodiny. Jednoznačně vyvrátil, že by v Hrabicích připravoval ubytovací kapacity pro sociálně slabé občany.

Bohužel jednání místních, kteří se ho ani jednou nepřišli osobně zeptat, má takové důsledky jaké má. Objekt je znovu na prodej.

I přesto dotyčný souhlasil a vyhověl naší žádosti k tomu, aby přišel na veřejné setkání s občany Hrabic a Cejsic a tam se k problému vyjádřil.

Přesné datum, místo a čas, veřejného setkání v Hrabicích bude včas oznámeno prostřednictvím plakátů a webových stránek www.vimperk.eu a www.vimperk.cz .

 

-as-