Šumaváci měří v Orlických horách

Spolupracovníci Šumava.eu Ivoš Rolčík, Tonda Vojvodík a Josef Jindra ve spolupráci s Ing. Ondřejem Doležalem z Liberce se v loňském roce dohodli s MUDr. Markem Matouškem, tvůrcem portálu sumava.eu, že by se společně pokusili pro část webu pocasi.sumava.eu vylepšit některé měření teplot u kamer a také rozšířit síť mrazových stanic i mimo Šumavu v jiných mrazových lokalitách ČR a tím nabídnout zájemcům o nízké teploty v ČR lepší přehled.

 

Po loňském zprovoznění stanice za pomoci pana Böhma z Nových Hamrů na Jelení v Krušných horách se v srpnu rozjel Antonín Vojvodík s kolegou Jindrou až za hřeben Orlických hor na polskou hranici, aby společně proměřili tamní lokality a vybrali solidní místo pro novou stanici. Následovala dlouhá korespondence s telefonáty, než se po více než měsíci podařilo získat písemné povolení ke stavbě meteo stanice od místního majitele pozemku a Orlicko-horské ochrany přírody. Následovala oprava meteorologické budky a v druhé polovině října přímá montáž plastové budky a spuštění stanice s polskou obsluhou. Pro dočasný záznam a ukládání dat zapůjčil logger Jenda Procházka od Hliniště. Našel se další příznivec, meteorologický pozorovatel Martin Balík ze Žamberka, ochoten spolupracovat. Dojížděl stahovat data do budky v Orlickém Záhoří a tím byl zahájen provoz stanice v této mrazové kotlině na východě Čech. Zároveň byla zadána výroba profesionální stanice firmě Meteoservis v.o.s. se sídlem ve Vodňanech. S Ing. Lesákem z hradecké pobočky ČHMÚ byl domluven přenos naměřených dat.

 

Fotografie z instalace nové stanice, meteostanice vodohospodářů a strará budka v Trčkově u pana Mertlíka: 

{gallery}pocasi/2014/02/02_06_orlicke_zahori{/gallery}

 

6. února 2014, vyrazil Ivoš Rolčík po půl sedmé ráno z Volar, cestou přistoupil ve Vimperku Antonín Vojvodík a krátce po deváté hodině naložili Josefa Jindru v Praze. Cesta vedla přes Hradec Králové a Dobrušku na hřeben Orlických hor a kolem Šerlichu do Orlického Záhoří, kde bylo nutné vjet do Polska a dojet k Sudecké chatě, ležící v osadě Lasówka. Odtud bylo jen několik desítek kroků, přes lávku nad Divokou Orlicí, k žaluziové budce, stojící jen pár metrů od česko – polské hranice. Po chvíli přijel Martin Balík ze Žamberka a začala společná montáž, Ivoš telefonicky domluvil s technikem ve Vodňanech spuštění stanice. Oblačná obloha s nepříjemně silným větrem a teplotou kolem 2°C nad nulou instalaci stanice stěžovala, po 3 hodinách práce byla stanice zprovozněna a data se začala v pravidelných 30-ti minutových intervalech odesílat.

 

Po instalaci stanice si všichni společně prohlédli místní stanici vodohospodářů, která je skoro 4 km jihovýchodně po proudu od nové stanice. Potom všichni dojeli ke staré, částečně se rozpadající meteorologické budce pana Mertlíka na samotě za Trčkovem u Orlického Záhoří, kde bylo na minimálním teploměru naměřeno -17,6°C z neděle 26. ledna. Ve stejný den bylo v nové meteostanici naměřeno minimum -21,7°C.

 

Následoval přes 350 km dlouhý přesun domů na Šumavu za téměř jasné oblohy a teploty která se pohybovala od +7°C v Polabí po teplotu kolem -1°C na Šumavě.

 

Přejme si, aby nová meteostanice v Orlickém Záhoří dobře sloužila jak profíkům z ČHMÚ, tak i všem milovníkům počasí.

 

Aktuální data z nové stanice v Orlickém Záhoří lze sledovat na této adrese: 

http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/poboc/PR/grafy/5/H2ORZA01.PNG

 

Mapa s vyznačeným umístěním stanice, zdroj: mapy.cz

 

text: Antonín Vojvodík a Ivo Rolčík