Mrazy sužované Slovinsko – čeští hasiči vyjeli na pomoc

uvod

 

 

 

Postojna / Pomoc Slovinsku v reálné podobě – čeští hasiči jsou na místě

Slovinsko postihlo husté sněžení, mrazy i lokální povodně. Bez proudu zde je až 80 tisíc lidí. Na jih Evropy proto vyrazili s elektrocentrálou i čeští hasiči.

 

V pondělí 3. února v dopoledních hodinách, po příjezdu do Lublaně na Národní vzdělávací základnu, absolvoval  český tým  briefing  a  byl  odeslán  do města  Logatec,  kde má  základnu. Místem  jejich nasazení je město Postojna se zhruba 10 tisíci obyvateli. Poté,  co  byla  napojena  elektrocentrála  na  trafostanici  blízko policejní stanice a místního průmyslového areálu, začali zásobovat elektrickou energií část města včetně policejní stanice. Čeští hasiči nepřestali pracovat ani v průběhu noci, střídají se ve směnách a zajišťují nepřetržitou dodávku elektřiny.

 

postojna 2

 

postojna 3 postojna 4

 

Česká  republika  vyslala  do  Slovinska  humanitární  pomoc  na  základě  žádosti  Slovinska prostřednictvím  operačního  centra  Evropské  komise  o  poskytnutí  humanitární  pomoci  ve  formě generátoru na výrobu elektrické energie.

 

postojna 5 postojna 6

 

Slovinsko  se  potýká  s hustým  sněžením,  dešťovými  srážkami,  lokálními  povodněmi  a  místními sesuvy půdy. V tuto chvíli je stále cca 250 tis. Obyvatel bez elektřiny. Slovinská strana počítá s nasazením minimálně ještě po celý příští týden. Pomoc v současné době poskytuje i Německo a Rakousko.

 

postojna 7 postojna 8

 

postojna 9 uvod

 

– red, hzs cr-