Beat generation Mirka Kováříka a Radka Bláhy

Beat generation ve Šmidingerově knihovně ve Strakonicích
 
Prvním ze tří pořadů  Mirka Kováříka a Radka Bláhy, tentokrát věnovaný beatnické poezii, mohli návštěvníci Šmidingerovy knihovny ve Strakonicích shlédnout ve  čtvrtek 6. února. Oba pánové  přinesli svědectví o literární revoluci 60. let, která odtabuizovala řadu témat a  zprostředkovala nové vidění světa v netradičních souvislostech a bez cenzury. Divadelník, publicista, profesor a předně  neúnavný propagátor české i světové poezie Mirek Kovářík, který se stal věhlasným interpretem  a obdivovatelem “beatníků”,  jedinečným způsobem přednesl básně jejich m.kovářík a r.bláha
hlavního představitele Allena Ginsberga : ..všichni jsme v nitru krásnými zlatými slunečnicemi požehnanými vlastním semenem…” (z básně Slunečnicová sutra),  nebo úderné texty Gregory Corsa : ” … ach, kdyby tak bylo možné vzít si nějakou ženu, jako je možné vzít si mě – pak by i manželství bylo možné  …” (báseň Manželství). 
 
 
Mirkovi skvěle sekundoval Radek Bláha s verši Lawrence Ferlinghettiho: “…nedojde k žádné skutečné revoluci. Poezie je pořád ještě prádlem duše…” (báseň Prádlo), nebo současné české představitelky beat generation Svatavy Antošové. Pomyslným vrcholem pořadu byla tvorba předčasně zesnulého českého beatníka Václava Hraběte – pásmo z jeho nejznámějších básní v emotivním podání obou protagonistů večera rozbušilo srdce každého z přítomných: “… život, to jsou pekařská auta v ranní mlze a ruce odřené a unavené bez nároků na slávu a nafoukaných řečí,  a jazz je doktor který léčí smutek a strach a jiné řezné rány horkým železem, lihem a solí …”  (ze sbírky Blues pro bláznivou holku).
 
 
Jestli jste propásli “beatníky”, nezoufejte – druhý čtvrtek v dubnu se Mirek Kovářík a Radek Bláha do Šmidingerovy knihovny chystají podruhé, aby strakonickému publiku představili další z pořadů nazvaný “24 a půl” – takový je totiž průměr dožitého věku básníků,  jejichž tvorba v tento jarní lásky čas zazní. A tak se můžete těšit na verše Karla Hynka Máchy, Jiřího Ortena, Karla Havlíčka, Karla Hynka a nebo opět Václava Hraběte  “…láska mi připadá stejně tak podivná, jako to, že nosíme boty…” (L. Ferlinghetti)
 
text a foto: MIKE PERRY
 
{gallery}ckyne/2014/beat_generation/{/gallery}