Dynamo Jelimani – rozhovor

Dynamo Jelimani

vimperský futsalový klub

 

 

 

O rozhovor jsme požádali vedoucího mužstva Ladislava Frka.

 

 

 

Oficiální datum založení klubu je 4.12.2005. Historie týmu Dynama sahá však více do minulosti. Dá se určit, kam konkrétně?

 

Dalo by se říci, že tým existuje již od nepaměti. Je prakticky složen ze dvou částí. Z „tvrdého jádra“ a „zbytku“. Do „tvrdého jádra“ patří: Došek ( Ladislav Frk ), Rimďa ( Miroslav Pek ), Rich ( Richard David ), Jarovič ( Jaroslav Zedník ) a Dave ( David Pek ). Těchto pět hráčů se zná od těch nejpradávnějších prvopočátků svých životů a má za sebou nepočítaně zápasů, srandamatchů a překopávaných, jež se nejčastěji odehrávali na pískovém hřišti „u pekárny“ na sídlišti ve Vimperku. K těmto „akcím“ přibyly každonedělní zápasy v tělocvičně II.ZŠ ve Vimperku. Za nějakých osm let se tam vystřídalo poměrně dost hráčů, ale tahle pětice vydržela, a co víc, až na výjimky, hrála většinou spolu. Na rozhraní „tvrdého jádra“ a „zbytku“ je Vojtoň ( Vojtěch Kříž ), jenž si od počátku svých středoškolských studií začal poctivě připisovat start po startu v nedělních tělocvičnách, překonal pravidelnou hráčskou obměnu, až se vyvrbil v další ze stálic.

 

 

Jaké změny proběhly v klubu od jeho prvopočátku?

 

Změn od doby založení je poměrně dost. Tou nejzásadnější, asi posunutí z vimperské sálovky do Jihočeské futsal ligy. Pak samozřejmě skladba hráčského kádru, z původních zakladatelů vydrželo do současnosti už jen pouze torzo ( Ladislav Frk, David Pek, Miroslav Pek), na nějž se „nabalují a zase odbalují“ střídavě ve větší či menší míře noví hráči. Změn by bylo ještě více, ale ty už jsou spíše takového kosmetického rázu, jako třeba vývoj dresů, kdy jsme začínali s bavlněnými tričky zakoupenými na vietnamské tržnici, proměna internetového klubového webu, či třeba vznik klubové hymny, o kterou se postarala všem známá kapela Parkán.

 

 

Pochopila jsem správně že dnes to již nejsou trička od Vietnamců, ale ušité speciálně pro vás?

 

Přesně tak, v současné době máme dresy od http://www.jsagency.cz/ a http://www.bison.cz/.

 

 

Klubovou hymnu máte spojenou s kapelou Parkán. Koho napadlo oslovit zrovna je?

 

Jsem velkým fanouškem Parkánů, a tak mě jednou z ničeho nic napadlo, je oslovit. E-mail nic nestojí, tak jsem si řekl proč ne a poslal ho. Frontman kapely Ivo Trojan reagoval slovy, že hymnu sportovnímu klubu ještě nikdy neskládali a bere to tedy jako výzvu. Vyměnili jsme si ještě několik e-mailů, telefonátů a výslednou hymnu si lze poslechnout při každé návštěvě úvodní stránky našeho webu, nebo si ji volně stáhnout v sekci “ke stažení”. Na posledních pivních slavnostech ve Vimperku ji bylo také možno slyšet přímo živě, což byl pro mě osobně velký zážitek.

 

 

Jaký je nyní věkový průměr vašich hráčů a vzrůstá zájem o futsal?

 

Věkový průměr hráčů v aktuální sezoně je 25,13 let. Nejmladšímu členovi je 16 let, nejstaršímu pak 35. Vzrůstajícím zájmem bych situaci nenazval, lepší by bylo použít výraz stagnace. Každoročně se naráží na konfrontaci s velkým fotbalem, a když dojde k překrývání termínů, většinou dostane bohužel přednost fotbal.

 

 

Nyní jste ve čtvrtfinále play-off, s jakým výsledkem jste skončili?

 

 

Základní část jsme ukončili na 7. místě. Nezvládli jsme bohužel poslední dvoukolo, z něhož nám stačilo uhrát tři body pro získání přijatelného soupeře do čtvrtfinále. Konečná tabulka nám tak přisoudila druhý celek základní části Tex Color České Budějovice, s nímž jsme ještě nikdy neuhráli ani bod. V nastoleném trendu jsme bohužel pokračovali i v play off a po porážkách 2:8 a 7:13 pro nás sezóna skončila.

 

 

Máte ve Vimperku stálé fandící publikum a je klub ve Vimperku znám?

 

Stálé fandící publikum nemáme. Návštěvníci našich zápasů pocházejí jen z rodinných kruhů hráčů, případně z řad aktivních fotbalistů z přilehlého okolí. Přiznávám, že z pohledu propagování klubu máme velké mezery, které se snad alespoň zčásti budou pozvolna zacelovat prostřednictvím našeho zviditelňování na vimperk.eu. Kdo by nás chtěl v příští sezoně přijít podpořit, najde nás v Domácí hale: Jeliman’s Arena; II.ZŠ Smetanova 405, 385 01 Vimperk. Rozpis zápasů najdete na našich webových stránkách www.dynamojelimani.cz.

 

 

 

Máte zájem o rozšíření svých řad novými spoluhráči?

 

Velmi aktuální otázka. Již několik sezón balancujeme na stále stejné pozici bez výraznějších úspěchů, či viditelného zlepšovacího statusu. To celé bylo letos umocněno poměrně hanebnou zápasovou docházkou, jež vyvrcholila v play off, kdy se obě utkání odehráli pouze s brankářem a čtyřmi hráči do pole bez možnosti střídání. Takže nadcházející futsalová pauza se ponese v duchu bilancování a provádění zásadních změn v hráčském kádru. Ty se jak doufám, pozitivně projeví na kompletním fungování klubu a hlavně na výsledcích.

www.dynamojelimani.cz

 

Doufejme, že další nadšenci tohoto sportu se brzy ozvou a do budoucna přeji hodně sportovních úspěchů.

 

Děkuji za rozhovor.

Lenka Doubková

 

 

Něco málo z Jelimanských trofejí:

 

 

 

 

 

 

 

Jelimani jsou známí po celém světě :o)