misik

Reduta Blues v Prachaticích

VLADIMÍR MIŠÍK & ČDG + MIROSLAV KOVÁŘÍK PŘEDSTAVÍ 13. 2. V PRACHATICÍCH PROGRAM REDUTA BLUES

misik

 

Vladimír Mišík je jednou z nejvýraznějších osobností české populární hudby již od 60. let 20. století. Svou tvorbou ovlivnil celou řadu umělců ať už z hudebního, výtvarného či literárního prostředí. V prachatickém divadle se představí se svým akustickým projektem ČDG (Underground či Čundrgrunt) a také se slavným recitátorem Miroslavem Kováříkem. Setkají se tak zde umělci ve stejném složení v jakém se setkávali při několika večerech roku 1996 v legendární Redutě a ze kterých vznikl záznam, který vyšel v minulém roce na 2CD – Reduta Blues. Jde však o vzpomínku na časy ještě mnohem starší, zhruba první polovinu 70. let, kdy se malý sálek v podzemí na Národní třídě stával útočištěm. Jeho “obyvateli” byli především státostranou neoblíbení, ale pořád ještě trpění muzikanti, kteří se zde uchylovali už zkraje šedesátých let pod křídla jazzmanů či v tomto případě recitátora Miroslava Kováříka. Vždyť právě on uvedl do českého povědomí Václava Hrabětě, Josefa Kainara a především americké beatniky s Ginsbergem v čele. Je zřejmé, že právě tohle alespoň zčásti ovlivnilo Mišíkovu tvorbu těch časů, kdy – bez elektrické kapely – objížděl republiku s proměnlivým sdružením Čundrgrunt, kde dříve působili třeba i Vladimíra Merta či Petra Kalandra. Dnes tvoří sestavu ČDG Vladimír Mišík (zpěv, kytara), Jaroslav „Olin” Nejezchleba (cello, zpěv) a Pavel Skála (kytara).

 

V prachatickém divadle tedy uslyšíte propojování dvou žánrových rovin, hudby a poezie. Verše občas podmalovává kapela a pak spustí Mišík ve skvělé hlasové podobě většinu svých hitů z ranku zhudebněné poezie včetně těch nejslavnějších, Variace na renesanční téma a Stříhali dohola malého chlapečka. Taková dramaturgicky skvěle vypravená hudebně-poetická koláž, není žádným nostalgickým vzpomínáním, spíš dokladem časů, kdy hudba měla sílu, jež “třásla branami Jericha”,

 

Koncert se uskuteční 13. února od 19.00 v Městském divadle v Prachaticích. Předprodej  v prachatickém infocentru, vstupné: v předprodeji: 200 , na místě: 250 Kč (tel.:388 607 574).