Případů stalkingu přibývá

KLATOVSKO – Dva muži pronásledovali své bývalé přítelkyně i prostřednictvím mobilu a e-mailu

Policie řeší každoročně několik případů nebezpečného pronásledování (stalkingu). Případů boužel přibývá, těch které nejsou nahlášené,  může být několikanásobně více. V poslední době řešili policiské Klatovska  další  případy:

 

Ve zkráceném přípravném řízení převzali dva muži sdělení podezření z přečinu nebezpečné pronásledování.
 
Na Plánicku 26 letý muž v období od 12. září loňského roku do 8. ledna letošního roku, soustavně obtěžoval svoji bývalou přítelkyni. Muž zasílal zprávy na mobilní telefon i formou elektronické komunikace, kdy si vymýšlel různé důvody ke komunikaci. Šetřením policie bylo zjištěno, že muž v uvedeném období ženě zaslal 5 953 sms zpráv a téměř 300 zpráv na e-mail.
 
Další podobný případ je šetřen policisty na Kolinecku. Muž ve věku 25 let z Klatov dlouhodobě pronásleduje svoji bývalou přítelkyni, kdy neustále vyhledává její blízkost, zasílá denně i několik desítek zpráv na mobilní telefon a vyhrožuje jí. Popsané počínání muže bylo šetřeno od června 2013 do října loňského roku. V posledních čtyřech týdnech zaslal ženě 1 038 zpráv na mobilní telefon.
 
Podle trestního zákoníku, kdo jiného dlouhodobě pronásleduje tím, že vyhrožuje ublížením na zdraví nebo jinou újmou jemu nebo jeho osobám blízkým, vyhledává jeho osobní blízkost nebo jej sleduje nebo vytrvale jej prostřednictvím prostředků elektronických komunikací, písemně nebo jinak kontaktuje, bude potrestán odnětím svobody až na 1 rok nebo zákazem činnosti.
 
Policisté  před tímto způsobem obtěžování varují a  nabádají oběti, aby se nebály toto nahlásit a řešit. Předejdou tak závažným následkům, ve které může stalking vyústit.
 
CO JE STALKING: úmyslné pronásledování a obtěžování jiné osoby, které snižuje kvalitu jejího života a ohrožuje její bezpečnost. Přímým následkem stalkingu je závažné narušování soukromí, osobní svobody a lidské důstojnosti oběti.
 
Formy: 
  •  obtěžující telefonáty – denně i několik
  •  SMS zprávy -denně
  •  dárky u dveří bytu
  •  postávání u domu oběti
  •  sledování  oběti při cestě do nebo ze zaměstnání…
  •  pokusy o kontakt přes další osoby, používání komunikačních sítí – internet.
  •  pachatel se zaměřuje na  určitou osobu – známý i neznámý                 
  •  zahrnování této osoby nevyžádanou pozorností  
  •  probíhá dlouhodobě, systematicky a plánovitě.

 

Obecná doporučení k obraně proti stalkingu:
  1. žádný kontakt, žádná reakce
  2. vyhýbat se setkáním s osobou která  vykazuje známky pronásledovatele
  3. evidovat – dokumentovat a uchovat – SMS zprávy, e-mail
  4. informovat své okolí a dohodnout opatření – v rodině, s přáteli i zaměstnavatelem
  5. oznámit věc na Policii ČR

-p cr, red-