Ať máte čas…

as

Jsme o rok starší, moudřejší, zkušenější? To první lze tvrdit s jistotou, o druhém se dá polemizovat, třetí záleží na každém z nás, jak ubíhající čas a události dokážeme přijímat a využívat.

 

Láme se rok, bilancujeme hodnotíme. Ale ne dnes a ne v tomto článku. Dnes ho chci věnovat přání. Nejen do nového roku, ačkoliv se tato příležitost hodí nejlépe, ale pro všechny dny bez výjimky, ať mají jakýkoliv datum, letopočet.

 

Ještě než vám všem, příznivcům, čtenářům, dopisovatelům a všem, kteří se spolu se mnou a s mými kolegy na stránkách projektu www.sumava.eu setkáváte popřeji, dovolím si malou rekapitulaci. Nebojte se, bude opravdu malá.

Když jsem před osmi měsíci začla působit v projektu www.sumava.eu , ocitla jsem se uprostřed velmi rušného dění. Našla jsem partu odhodlaných a zapálených  lidí, kteří pro vás, čtenáře, připravují stránky o Šumavě, o dění z jednotlivých měst, o lidech, jejich  trablích i radostech. Za dobu, kterou jsme spolu “strávili” všichni udělali obrovský kus práce. Já jim za to upřímně děkuji, vážím si jejich nadšení a obětavosti. Bez nich by to zkrátka nešlo – ať už je to MUDr. Marek Matoušek a jeho blízcí přátelé z Vimperska, který myšlenku na  šumavský web  přivedl k životu, podporuje ji, hledá  to NEJ…, meteorologové připravující denně aktuální informace o počasí (výsledky jejich práce můžete často vidět i na obrazovkách TV nebo v jiných médiích), nebo skromný sice počtem, ale o to důležitější významem, kolektiv  redaktorů v jednotlivých městech. Ti všichni intenzivně pracují na tom, aby se ke čtenářům denně dostávaly zajímavé a unikátní informace, fotografie, zprávy.

 

Velký respekt a poděkování patří  našim skvělým šumavským fotografům, kteří si za rok trvání projektu získali  desítky tisíc příznivců a díky nimž se www.sumava.eu  dostala na mnohá místa i v dalekém zahraničí.

 

Podobně patří poděkování vám, čtenářům, dopisovatelům, spolupracovníkům i kritikům –  váš zájem a aktivity svědčí o tom, že naše společná práce má smysl a není ani vám, ani nám lhostejné, co se kolem nás děje.

 

Projekt se neustále vyvíjí a roste – o tom se dozvíte podrobněji už brzy; některé změny už jste měli možnost posoudit, další web ještě čekají a my jsme zvědaví, jak je přijmete a ohodnotíte.

 

A teď už k přání do nového roku:

Přeji vám všem, abyste měli ČAS

Když se mě někdo zeptá, jak se mám, odpovídám: “rychle”.  A ruku na srdce – není to u vás právě také tak?  Ano, můžeme se mít dobře, hůř,  výborně… ale máme na to všechno opravdu čas?

Nelze všechno svádět jen na  “moderní dobu”, která vyžaduje rychlost. Větší díl odpovědnosti leží na nás samotných. A někde je určitě strop, nebo chcete-li hranice, za kterou už nelze jít. Myslím si, že není třeba  se pokoušet ji dobýt. Naopak. Abychom se  správně mohli rozhodnout, zvážit možnosti, posoudit co se povedlo a co ne, zjistit důvod a příčiny, na to potřebujeme ČAS. 

 

Je opravdu dobré  se zastavit a zamyslet se nad tím, jak dovedeme s časem hospodařit. Skutečně ještě víme, co je doopravdy důležité? Co se stane, když  se zdržíme o tři minuty déle, nebo nestihneme přesně všechno co jsme si naplánovali?  Stojí nám zklamání přátel z odmítnuté schůzky za splnění “neodkladných” povinností (které  v 99 %, co si budeme povídat, mohou být klidně odloženy o pár hodin), stojí nám zklamání našich blízkých z neprožitých společných chvil za pozlátko krátkodobého pocitu úspěchu?

 

Přeji vám, abyste měli ČAS – především sami na sebe, na své zdraví, pohodu, na partnery, na rodinu, přátele, odpočinek, na vše, co je v životě doopravdy důležité. Potom i ČAS věnovaný práci, osobnímu a profesnímu růstu, bude využitý efektivně a bez stresů, které nás denně dohánějí.

 

Přeji vám, abyste měli ČAS na to, co vám udělá radost, čím potěšíte své blízké, co vás naplní energií a pozitivním myšlením. 

Všechno ostatní, co zrovna nemusí vyjít tak jak si představujete, jde pak zvládnout lépe a s větším nadhledem.

 

Na závěr si dovolím popřát vám všem, čtenářům stránek sumava.eu za celý kolektiv a vedení projektu:

ŽELEZNÉ ZDRAVÍ, CHLADNÝ ROZUM, OPTIMISMUS A ODVAHU K USKUTEČNĚNÍ UŽITEČNÝCH ZMĚN

* za meteorology oblohu bez mráčků,slunce nad hlavou a kdyby zapršelo,nedívejte se do mraků, ale hledejte duhu

* za sportovní redaktory, dopisovatele a sportovce – aktivní rok plný fair play a radosti z dosažených úspěchů

* za zprávaře – 365 dní roku 2014 plných DOBRÝCH zpráv

* za fotografy – nový pohled, dobré světlo a spoustu inspirace

 

 

Děkujeme za vaši čtenářskou přízeň, podporu a aktivní spolupráci a těšíme se na vás i v roce 2014.

 

Andrea Staňková