Na Štěpána bude sněžit

Vánoční svátky jsou za dveřmi a my přinášíme upřesněnou předpověď počasí na následující dny.

 

24. prosince bude na Šumavě většinou polojasno, v nižších polohách ojediněle zataženo nízkou inverzní oblačností. Denní teploty vystoupí na 3°C až 6°C v horských polohách budou maxima až kolem 7°C. Foukat by měl na Šumavě vítr o rychlosti 3 až 7 m/s. Srážky se na Štědrý den neočekávají.

 

25. prosince, tedy na první svátek vánoční, bude opět nejčastěji polojasno, místy zataženo nízkou oblačností, denní teploty budou stoupat na 5°C až 8°C, vítr opět do 7 m/s. Den bude opět beze srážek.

 

Štědrý den 2012 pohledem našich webkamer:

{gallery}pocasi/2013/webky_vanoce_2012{/gallery} 

 

26. prosince bude zataženo, během dne se přidá déšť, který by měl v polohách nad 700 metry n.m. přecházet postupně ve srážky sněhové. Denní maxima dosáhnou 3°C až 6°C. Podle současných výpočtů by nejvíce sněhu mělo napadnout především v oblasti Lipna a to 10 až 15 cm, mezi 5 až 10 cm by mělo napadnout na ostatním území Šumavy s tím, že výška sněhu bude hodně závislá na teplotě vzduchu. Sníh by měl být mokrý a těžký. V dalších dnech se očekávají teploty i nadále nad bodem mrazu, nově napadlý sníh tak bude odtávat.

 

Minulý rok zasáhla Šumavu výrazná obleva právě v době vánoc, kdy sníh v polohách pod 900 metrů zcela roztál. Teploty 25. prosince šplhaly až na 15°C a to například v Husinci, ve Velharticích či ve Vlkonicích. Oteplení na Šumavě trvalo až do 10. ledna 2013.

 

 

Od počátku roku 2014 bude pravidelná předpověď počasí vydávána pouze na nové stránce pocasi.sumava.eu

 

Mapa předpokladu nově napadlého sněhu, zdroj bergfex.cz:

 

(ir)