Humpolec zopakoval vítězství po pěti letech

 

Sušice se v kraji dělí o 12.-13. místo. *

Ve dvou základních oblastech hodnocení – podnikatelské prostředí (21 kritérií) a přístup veřejné správy (21 kritérií) – dosáhla Sušice mezi 15 hodnocenými městy v kraji  v první jmenované na  13. místo, ve druhé na tom byla o něco lépe a byla ohodnocena 9-10 místem.  O celkové 12.-13. místo se dělí se Stříbrem.

 

Vítězem letošního ročníku srovnávacího průzkumu se v celostátním hodnocení stal Humpolec.

humpolec

 

Starosta Humpolce Jiří Kučera u cedule, kterou si Humpolec odváží jako výhru a může s ní vítat své návštěvníky

 

V krajském kole zvítězil Humpolec už pětkrát. Zlato v celorepublikovém finále si ale odnesl jen v roce 2008. A letos se mu to podařilo znovu. K prvenství městu dopomohla dobrá infrastruktura, ve srovnání s celorepublikovým průměrem o polovinu vyšší zastoupení velkých zaměstnavatelů, dostatek studentů v odborném vzdělávání, vstřícní úředníci, kvalitní podnikatelský obsah webových stránek nebo výsledky testu elektronické komunikace. Na druhé příčce se umístila Příbram. Třetí místo ve srovnávacím výzkumu Město pro byznys, který již šestým rokem hodnotí 205 obcí s rozšířenou působností a 22 městských částí Prahy, obsadila podruhé Dobruška. Výzkum zpracovala agentura Datank.

 

Mezi dobré podmínky pro podnikatele můžeme v Humpolci řadit i podprůměrné ceny vodného a stočného a ve srovnání s průměrem České republiky je pro podnikatele i nižší daň z nemovitosti. Politika města v oblasti nastavování podnikatelských poplatků, především lázeňského či rekreačního, poplatku z ubytovací kapacity nebo za stánek patří v rámci České republiky k těm příznivějším,“ uvedl analytik agentury Datank Ondřej Pivoňka.

 

Druhá Příbram přesahuje zbytek republiky v podílu učňů a studentů odborných škol, a to téměř o 30 %. Nadprůměrná je i úspěšnost v získávání EU dotací, výdaje na veřejnou dopravu či likvidita. Dobré hospodaření radnice dokládají i výrazně nižší náklady na dluhovou službu. Svou radnici ohodnotili pozitivně i podnikatelé v průzkumu veřejného mínění. Nejčastěji byli spokojeni s odbornou kompetencí úředníků a rychlostí vyřizování agendy.

 

Třetí Dobruška má pátý největší počet úředních hodin. Podnikatelé na své radnici nejvíce oceňují odbornou kompetenci úředníků a rychlost vyřizování agendy. Také se vyznačuje nízkými cenami stavebních pozemků (téměř 70 % pod celorepublikovým průměrem) a nižší jsou zde i ceny bytů (ve srovnání s průměrem ČR téměř o pětinu). Radnice Dobrušky vykazuje vysokou likviditu, nadprůměrné kapitálové výdaje a podprůměrné náklady na dluhovou službu.

 

Zajímavosti z průzkumu

Větší rozsah úředních hodin, méně poplatků

Mnoho radnic se rok od roku snaží přístup k podnikatelům zlepšit. Oproti loňsku se tak například zvýšil průměrný rozsah úředních hodin z 23 na 24,5 hodiny týdně. Počet radnic, respektive živnostenských odborů či úřadů, které nabízejí schůzku s úředníkem i mimo oficiální úřední hodiny, se zvedl z 22 na 27.

 

Radnice si také uvědomují, jak je důležité komunikovat s podnikateli prostřednictvím webu. Za posledních pět let se počet radnic s vlastní sekcí na webu pro podnikatele zvýšil o 70 %. Celkem jich je 84.

 

vitezovemestoprobyznys

Zástupci vítězné trojice měst: starosta Příbrami Pavel Pikrt, starosta Humpolce Jiří Kučera a starosta Dobrušky Petr Tojnar

-tz, red-

foto:mestoprobyznys.cz

 

—————————————————————————————————————————————————————-

*Podrobné výsledky celostátního vyhodnocení nebyly v době zveřejněí článku zveřejněny, jakmile budou uvolněny, budeme informovat o tom, jak si v kterých oblastech vedla Sušice. (pozn.red.)