Advent u našich sousedů

Každoročně vyráží desetitisíce lidí navštívit Adventní trhy do německého Passau, města ležícího na soutoku 3 řek, Ilz, Inn a Dunaje. I letos trhy lákají své návštěvníky na adventní chuťovky, na svařák, punč a další nápoje. Trhy nabízí nejrůznější vánoční dekorace jak ze skla, tak ze dřeva, zimní šály, čepice a další zboží. Jako každý rok se trhy konají na náměstí Domplatz u katerdály Sv. Stephana. Nejen náměstí, ale i přilehlé ulice historické části města jsou nádherně nazdobeny, na každém kroku tak na Vás dýchne předvánoční atmosféra. Po nábřeží se prochází lidé s loučemi, na náměstí zní vánoční živě zpívané písně.

 

Za návštěvu ale stojí i pasovský hrad Veste Oberhaus, z kterého je překrásný výhled na padesáti tisícové město, založené roku 1219. Hrad je spojen s dolním hradem Veste Niederhaus hradbami, které jsou však v zimních měsícíh uzavřeny.

 

Předvánoční atmosféře v německém Passau chybí pouze sněhová pokrývka, která leží až od nadmořské výšky 400 metrů n.m. asi 8 kilomětrů severně od města.

 

V červnu 2013 postihly město katastrofální povodně, kdy hladina vystoupila na svou rekordní úroveň, což dokumentuje záznam na pasovské radnici. Na některých domech jsou ještě známky po výši hladiny, jinak ale na známky povodní, které poničily město před půl rokem již nenarazíte.

 

(ir)

 

Fotografie z pasovského hradu na město, hrad od Dunaje, podvečerní řeka Inn a adventní trhy 8. prosince:

{gallery}volary/2013/12/passau_12_08{/gallery}