Tým sušického gymnázia – v ČR nejlepší!

Postavit garáž, auto, dům, nebo letiště…. s kostičkami Lega si už hrají generace dětí (i dospělých!)  a hned tak asi tenhle fenomén nezmizí. Dokádá to i množství soutěží, které se ve skládání lega  každoročně v mezinárodním i světovém měřítku uskutečňují.

Pro ty pokročilejší se  do světa barevných lesklých kostiček dostává kromě kreativity, fantazie a  šikovnosti, i technika. Oživit auto nebo robota z lega, naplnit ho určitým posláním,to už chce fištrón. A ten studenti sušického gymnázia rozhodně mají. To ostatně už mnohokrát na poli vědeckých soutěží  v robotice, jejíž kroužek na gymnáziu už několik let funguje, úspěšně prokázali. Naposledy vítězstvím v regionálním kole celosvětové soutěže First Lego League*, kterou u nás pořádá Česká liga robotiky.

 

Sout Soutěže FIRST LEGO League se mohly účtnit týmy pouze za podmínek (kromě těch technických), že jejich členové  budou dosahovat věku max.16 let a budou mít dospělého trenéra, což sušičtí splňovali – role trenérů a všeobecné podpory připadla Mgr. Štěpánce Baierlové a Mgr. Bohumile Skrbkové.

Soutěž se skládá ze čtyř částí – Prezentace vyzkumneho projektu, Robot Game, Design robota a týmová spolupráce. Trénovat “naostro” se začalo v září, kdy registrovaný soutěžní tým dostal hrací desku a zadání – letošním tématem bylo Nature’s Fury = Běsnění přírody, řádění živlů. Kdo je tedy členem soutěžního týmu, který si říká G. P. S.?

 

  • členové: Jonáš Baierl, Patrik Drbal, Matěj Chalupka, Anna Chocová, Jana Koppová, Petr Krulec, Vilém Kyrál, Prokop Mejstřík, Josef Michna, Kristýna Prančlová, Tadeáš Skrbek, Petra Tomášková, Tereza Uhrová
  • vedení týmu: Mgr. Štěpánka Baierlová, Mgr. Bohumila Skrbková, Bc. Jan Mareš

 

Dostat se do semifinále není jen tak ale sušičtí  už od začátku jedou na vítězné vlně a pracují na vylepšování a zdokonalování všech disciplín. Mimo jiné i na angličtině –  obhajoba před porotou probíhá právě v angličtině a tak bylo třeba pilovat slovní zásobu.

 

Pro jednu z částí projektu – řádění živlů – se  G. P. S: rozhodl vypracovat studii  na ochranu zdraví a majetku lidí, týkající se ohrožení stromy. Ty podle jeho členů trpí při živelních pohromách nejvíce a zároveň i nejvíce ohrožují Jejich výzkumná práce, pod vedením Mgr Skrbkové, porotu  nadchla a G.P.S. “vyfasoval” hned jednu zlatou…(o výzkumném projektu si můžete přečíst ZDE)

Výsledky regionálního kola pro ČR pro G.P.S.:

Celkové pořadí po všech disciplínách – 1. místo

  • Prezentace výzkumného úkolu – 1. místo
  • Robot Game – 2. místo
  • Týmová spolupráce – 2. místo
  • Design robota – 4. místo

     + právo reprezentovat Českou republiku na evropském semifinále  v Jeseníku 7. prosince 2013

 

Příprava na soutěž, dolaďování detailů, obsah včech čtyř disciplín  to všechno bylo nejen hezké, ale i náročné, ovšem jak je vidět, práce se zúročila a nakonec si, i přes trému, soutěž všichni užili.

O svém úspěchu informovali sušičtí gmnazisté i starostu Sušice, který je pozval na radnici a  s gratulací k jejich úspěchu a poděkováním za reprezentaci města, jim předal dárek. Jak  jinak než tématicky k soutěži – “nadstavbu” lega, kterou využvíali k dalšímu tréninku a přípravám na semifinále.

g lego006

 

g lego000

 

g lego004

 

 

g lego005

foto: B. Skrbková

Nejlepší týmy ze semifinále postupují do Central Europe Final FLL 24. ledna 2014 v německém Paderbornu. Jak se šikovným rukám a hlavám ze sušického gymnázia včera dařilo? Jak prožívali atmosféru soutěže  členové týmu a jejich trenérky? Poslali nakonec  i  v semifinále všechny své soupeře daleko od vítězných stupňů? 

 

To se dozvíte v připravovaném článku začátkem týdne.

 

-red,as-

 

 

 

 

————————————————————————————————————————————————————————-

*

FIRST LEGO League

je roboticky a přírodovědně zaměřená celosvětová soutěž pro děti od 10 do 16 let. Vznikla v roce 1998 v USA s cílem vytvořit roboticky zaměřenou soutěž přitažlivou pro teenagery.  Hlavním cílem soutěže FIRST LEGO League je zpřístupnit a zatraktivnit dětem svět vědy a techniky, umožnit jim prožít radost z poznání a řešení problémů, z programování. Cílovou skupinou soutěže jsou žáci a studenti základních a středních škol do 16 let, kteří jsou účastí v soutěži motivováni k zájmu o technické obory a výzkum. 

V dubnu 2014 FLL sezónu zakončí světový festival v USA, pravděpodobně v St. Louis /Missouri.