Úspěch SDS v Opavě

O tom  že sSušický dětský sbor  sbírá jeden soutěžní úspěch za druhým, bylo napsáno mnoho. O tom, že je sbírá v tuzemsku i v zahraničí, také. Mezi posledními “zlatými” hvězdičkami, které si sbor připnul na své pomyslné hvězdné nebe, patří i listopadový úspěch  z 5. ročníku celostátní soutěžní přehlídky středoškolských sborů “Opava cantat”.

sds opava3

 

 

 

 

Ve čtvrtek 14. listopadu  po obědě vyrazil autobus plný nadšených zpěváků z SDS směrem na Opavu vstříc novým zážitkům, které je čekaly na 5. ročníku celostátní soutěžní přehlídky středoškolských sborů „Opava cantat“. Ani šestihodinová cesta nesmazala sbormistrům Pepíkovi Baierovi a Andrejce Sušilové úsměv z tváří a zpěvákům (30 dívkám + 16 chlapům ) neodčerpala energii, což bylo znát i na pozitivní náladě, která posléze vládla ve třídách Mendelova gymnázia v Opavě, jež se stalo po dobu přehlídky jejich „domovem“, stejně jako i dalším patnácti sborům z celé republiky.

 

Během dvou dní absolvoval SDS několik vystoupení, včetně výchovného koncertu pro ZŠ v Komárově u Opavy, kde svým pohodovým projevem a především vhodně uzpůsobeným programem zaujal všechny malé posluchače natolik, že nakonec zpíval celý kostelík s nadšenými dětmi i panem ředitelem.

Podobné pocity vzbuzovala vystoupení Smíšeného sboru SDS a Chlapů SDS i u všech pěti členů mezinárodní poroty, která byla oslněna jak výběrem skladeb, tak i jejich radostným a precizním podáním včetně obohacujících hudebních doprovodů.

O skvělém výkonu SDS svědčí i slova MUDr.Lenky Tomáškové, která sbor do Opavy doprovázela: „ Seděla jsem vždy v davu obecenstva a musím říct, že obliba našeho sboru byla velká – krásný zpěv i projev. Naši zpěváci odcházeli z pódia jako jediní za bouřlivého potlesku, protože jejich vystoupení byla vždy na vysoké úrovni a navíc i přirozená – žádný nacvičený úsměv či gesta, vše vyplynulo z radosti, se kterou zpívali.“ Píseň „Voda,voda“ ovlivnila při soutěži zážitek poroty natolik, že požádala sbor, aby ji předvedl znovu při závěrečném koncertu.

 

Stejně tak porotu nadchl i perfektní výkon Kristýnky Prančlové, která za něj získala Zvláštní ocenění za houslový doprovod. Pochvalnou odezvu měl u poroty i výběr závěrečné skladby Chlapů SDS. Česká píseň „ Jezdím bez nehod “ v jejich originálně odlehčeném podání s netradiční choreografií naplnila celý sál pozitivním nábojem a sklidila velké ovace. Díky lidskému přístupu a dirigentskému umu charismatického Pepíka Baierla a Andrejky Sušilové, pro které je vedení sboru především „srdeční záležitostí“, podali zpěváci tak výborné výkony, že domů z Opavy přivezli 17.11.2013 v obou kategoriích ZLATÁ PÁSMA ! Gratulujeme !

 

Za SP SDS Helena Pojarová Tesařová, kronikářka sboru

foto: J. Baierl a L. Tomášková

 

{gallery}susice/2013/prosinec/sds_opava/{/gallery}