U Lipna vznikla nová cyklostezka

Z Horní Plané na Novou Pec vede nová cyklostezka. Nechalo ji tu vybudovat Město Horní Planá. Stavba cyklostezky byla rozdělena do 2 etap, investorem bylo Město Horní Planá a projekt byl z velké části spolufinancován Evropskou unií v rámci regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad z Evropského fondu regionálního rozvoje. 

 

Celková délka nové cyklostezky je 3,8 km. Cyklisté se tak vyhnou velmi frekventované silnici I/39 z Horní Plané do Volar, kde došlo za posledních patnáct let ke třem smrtelným zraněním cyklistů. Ikdyž byla cyklostezka značena místním značením z Perneka mimo hlavní silnici přes osadu Maňava do Pihlova, cyklisté tuto trasu využívali málo a jezdili kratší, ikdyž nebezpečnější cestou po hlavní silnici. Později byli cyklisté odklonění i mimo osadu Pihlov, trasa se však ještě více prodloužila a nebyla moc využívána. V mapách zůstala většinou původní trasa, která vedla částečně po frekventované silnici I/39.

 

Nová cyklostezka navazuje pod hornoplánským nádražím na další část “Polipenské cyklostezky” z Černé v Pošumaví přes Jenišov do Horní Plané. Nově vybudovaná cyklostezka kopíruje železniční trať a navazuje před osadou Pernek – Hory na již vybudovanou další část cyklostezky, která zavede cyklisty do Nové Pece. Celá nově vybudovaná trasa vede po vrstevnici, takže bude jistě hojně využívána i na in- line bruslení. Vhodná bude i pro cyklistické výlety rodin s malými dětmi. 

 

Nová cyklostezka z Pernek – Hory do Horní Plané: 

{gallery}volary/2013/11/cyklostezka_h_plana_11_23{/gallery}

 

Tato část cyklostezky mohla být, dle sdělení starosty Horní Plané Jiřího Hůlky, vybudována již před 14 lety, kdy vznikla cyklotrasa z Nové Pece do Vyššího Brodu, ale ochránci přírody nepovolili tento úsek kvůli ochraně hnízdícího ptactva. Nakonec došlo k rozumnému kompromisu a trasa mohla být vybudována. 

 

Na celé trase cyklostezky z Nové Pece do Lipna nad Vltavou po levém břehu Lipenské přehrady tak zbývají pouze 2 úseky, kde vede cyklostezka po hlavní silnici. Prvním úsekem je část cyklostezky z osady Hůrka – nádraží do Černé v Pošumaví, druhým úsekem je průjezd osadou Milná před Frymburkem. Tento úsek je však relativně krátký, provoz je zde menší než ve zmiňované Černé v Pošumaví.

 

Příliš šťastné však není umístění betonových zábran při vjezdech na cyklostezku. V případě zranění cyklistů či in – line bruslařů nemá sanitka Zdravotnické záchranné služby žádnou šanci dostat se až ke zraněné osobě, sanitní vozidlo budou muset nechat záchranáři u betonové zábrany a k pacientovi se dostat pěšky třeba několik stovek metrů, což zapříčiní několika minutové zdržení ošetření. 

 

Nově vybudovaný úsek cyklostezky u Lipenské přehrady označen červeně, zdroj: mapy.cz

 

(ir)