Opravovat se bude i židovský hřbitov

Včerejší svižné zastupitelstvo projednalo v běžné majetkové agendě několik prodejů pozemků, mimo jiné také schválilo řešení majetkového vypořádání pozemků v lokalitě na ul. Hrádecká – v souvislosti s vybudováním kruhového objezdu a výstavbou Tesca. V tomto případě se jednalo o dvě kupní smlouvy, na odkoupení stavbami přímo dotčených pozemků, městem. V obou případech za navrženou cenu jedné koruny.

 

 

Pro oblast památkové péče byla zastupiteli schválena z městského rozpočtu částka celkem 500 000 korun k rozdělení mezi jednotlivé žadatele na objekty : č. p. 203/II (Příkopy, fasáda), č. p. 43/I (Mostní, fasáda), č. p. 7/I (náměstí, střecha) , č. p. 182/II (Příkopy, střecha) , č. p. 221/II (Na Valše, okna, střecha) č. p. 47/I (Mostní, střecha), č. p. 79/II (Americké armády, střecha) a č. p. 7/III (Krátká, okna).

 

 

Návrh akcí obnovy kulturních památek v Programu regenerace Městských památkových zón a Městských památkových rezervací na rok 2014-2016, který zastupitelé rovněž schválili, zahrnuje v různých stupních oprav a obnov mimo církevních památek v následujícím roce například také konzervaci a restauraci náhrobků na starém židovském hřbitově. Tato oprava si vyžádá více než 1,3 milionu korun. Celkem jsou pro samotný rok 2014 plánované opravy v rozsahu 5,56 milionu korun, přičemž předpokládaná státní podpora by mohla být více než 2,7 milionu.

 

 

Dodatek ke smlouvě o podmínkách poskytnutí dotace z ROP na akci „Sušice – R. O. P. (Rekreační otavský park) se týká změny termínů ukončení fyzické realizace projektu a ukončení projektu. K posunu harmonogramu došlo z důvodu nedostatku zájemců o veřejnou zakázku na zhotovitele, kdy byla doručena pouze jediná nabídka. V takovém případě se podle zákona tato nesmí otevřít, ale musí se zaarchivovat. Po přehodnocení zadávacích podmínek a vyhlášení nové veřejné zakázky bylo nutné požádat o změnu termínů ROP. Změna byla schválena a provedena dodatkem ke smlouvě, který zastupitelstvo schválilo. Mezní datum ukončení projektu stanovuje dodatek na 28. října 2014.

 

 

Rozpočtová opatření se týkala provozu ZŠ T. G. Masaryka (nákup systému do školní jídelny, energie v objektu Komenského 59), Sušických slavností (vyúčtování sponzorských příjmů), Sušického kulturního léta (vyúčtování výdajů), zvýšení nákladů na odpadové hospodářství pro letošní rok o 350 tisíc korun. Dopravní obslužnost regionu společností ČSAD vykázala oproti předpokladům nižší náklady, proto byl schválen návrh přesunout nevyčerpané prostředky ve výši 70 000 korun do org. Kancelář starosty. Další rozpočtová opatření se týkala mezd sociálního odboru MÚ, přijetí dotace pro Sociální služby města Sušice (pečovatelskou službu) a přijetí dotace na zpracování Lesních hospodářských osnov.

 

 

Z důvodu změny trvalého pobytu byl z funkce předsedy osadního výboru Zaluží odvolán Helmut Prinz. Novým předsedou byla všemi členy výboru a následně všemi přítomnými zastupiteli do funkce potvrzena Jitka Hofmannová.

 

 

O souhlas rozdělením rezervního fondu, tvořeného ze zlepšeného výsledku hospodaření, požádal ředitel Sušického kulturního centra, p. o. Ing. Karel Sedlecký. Z celkové částky 104 891 korun bylo pro jednotlivé soubory pod SKC rozděleno 78 168 korun, k převodu zůstalo 26 723 korun. Vzápětí zastupitelé schválili další usnesení týkající se SKC, p. o., a to změnu názvu a změnu zřizovací listiny. Oficiální platný nový název organizace je: Sušické kulturní centrum p. o. – SIRKUS.

 

V poslední části jednání byl potvrzen termín pracovního jednání rady města rozšířené o zastupitele na 4. prosince, kdy se budou projednávat připomínky k městskému rozpočtu, dále starosta města pozval všechny přítomné na dnešní odpolední setkání s Pražským Sušičanem (v 16 hodin ve velké zasedací síni) a informoval zastupitele o nabídce zájemce o objekt bývalé lékárny, který by snad konečně našel jak nového majitele, tak smysluplné využití. Nabídka spoluúčasti na oživení památky, kterou starosta od zájemce obdržel, se týkala zajištění provozu v části objektu, který by byl k dispozici městu. Prozatím nepadají žádné konkrétní a konečné návrhy, zastupitelé pověřili starostu a místostarostku města, aby se zájemcem dále jednali o možnostech další spolupráce.

 

Příští řádné (a letos poslední) zasedání zastupitelstva města se uskuteční 20. prosince v 16 hodin.

 

-as-